jaktak.cz

Jak očistit a zregenerovat ledviny přírodní cestou | péče o zdraví

Složitost: Mírný
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak očistit a zregenerovat ledviny přírodní cestou | péče o zdraví. Během ledna a února (ale klidně i později na jaře) je velmi vhodné tělu dopřát očistu ledvin, neboť toto období je s ledvinami přímo spjato. Ledviny jsou pro fungování lidského organismu nesmírně důležité, proto si jistě alespoň jednou ročně zaslouží očistnou a regenerační kúru. V našem článku vám poradíme, jaké bylinky můžete použít a také, jak upravit jídelníček, abyste funkci ledvin podpořili.

Co je potřeba

Viz další kroky

Krok 1

Jak upravit jídelníček?

Ze stravy se doporučuje vyloučit nadbytek soli a slaných a příliš kořeněných potravin, kávu, černý čaj i alkohol. Omezte také konzumaci smažených pokrmů, bílé mouky a cukru.

Vhodné jsou naopak různé druhy fazolí (již jen tvarem jsou si ledviny a fazole velmi podobné), zdravé obiloviny (např. jáhly, quinoa, pohanka, apod.), ryby, tepelně upravená či mléčně kvašená zelenina (třeba celer, petržel, zelí, atd.).  Na jaře pak přidejte i mladé listy pampelišky, kopřivy či popence, medvědí česnek, apod.

Důležitý je také dostatečný pitný režim, aby se ledviny mohly dostatečně pročistit.

Krok 2

Jaké bylinky použít k očistě a regeneraci ledvin?

Kopřiva dvoudomá – Kopřiva je nazývána „kartáčem na ledviny“, je proto vhodné užívat ji pouze po dobu 2 – 3 týdnů. Tato bylinka (mimo mnoha jiných léčivých účinků) čistí ledviny a celé močové ústrojí, má močopudné a protizánětlivé účinky, působí jako prevence před vznikem ledvinových kamenů a podporuje činnost ledvin.

Bříza bělokorá – Na kopřivovou kúru můžete skvěle navázat popíjením čaje z čerstvých či sušených březových lístků. Působení břízy je jemnější a nedráždí ledviny, přesto skvěle pomáhá při léčbě ledvinových kamenů, má příznivý vliv na funkci ledvin, má močopudné a dezinfekční vlastnosti.  

Celík zlatobýl – Celík zlatobýl se úspěšně používá k léčbě onemocnění ledvin a močových cest, rozpouští močové a ledvinové kameny, pomáhá čistit ledviny a posílit jejich funkci. Užívá se obvykle ve směsi.

Přeslička rolní – Přeslička slouží jako známý močopudný prostředek, mimo jiné má také příznivý vliv na funkci ledvin a zlepšuje krevní oběh, tlumí bolesti i záněty a napomáhá rozpouštění a odchodu ledvinovým kamínků.

Výše uvedené byliny můžete užívat ve formě nálevu (obvykle 1 – 2 lžičky sušené bylinky na 250 ml vroucí vody), koupele či tinktury.

 

Krok 3

éterických olejů se pro podporu funkce ledvin hodí zejména jalovec, oregano, zázvor či cedr.

Očistnou kúru můžete podpořit nahříváním ledvin (zkuste třeba nahřívací pohankový polštářek).

 

Onemocnění ledvin mohou být spojena s nadměrným stresem, s emocemi strachu, úzkosti, nedůvěry a s neharmonickými vztahy.

Při problémech s ledvinami omezte konzumaci rebarbory, špenátu a dalších druhů ovoce a zeleniny obsahujících větší množství kyseliny šťavelové. Pomůže i vhodná úprava.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-ocistit-zregenerovat-ledviny-prirodni-cestou-pece-o-zdravi.html