jaktak.cz

Jak si zorganizovat čas

Složitost: Mírný
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak si zorganizovat čas | rady a tipy. Stále častěji říkáme, že na to či ono nemáme čas. Nebo to slýcháme od našich příbuzných, přátel, kolegů. Jak je to možné, když spoléháme na sofistikované domácí spotřebiče, které vykonají spoustu zdlouhavé a nepříjemné práce za nás? Máme skutečně víc povinností nebo si je pouze neumíme zorganizovat?

Krok 1

V každé životní etapě je to jiné. Když jsme mladí, máme více energie a vitality, ale také nároky, které na nás rodina, zaměstnavatel a nejbližší okolí klade, jsou mnohem vyšší. Tak třeba po narození dítěte je téměř vše vzhůru nohama a celá rodina si musí na nový režim teprve zvyknout. Stejně tak se v životě střídají další, náročnější období, kdy záleží hodně na tom, jak se k povinnostem stavíme. Jako příklad můžeme uvést dobu studia na vysoké škole, kdy se připravujeme na zkoušky.

Krok 2

Obecně lze říci, že někomu vyhovuje začít den tím, že se nejprve vypořádá s maličkostmi, aby měl více času na zásadnější a náročnější úkoly. Jsou však lidé, kteří jdou do všeho po hlavě a na konci dne zjistí, že jim tyto drobnosti zabraly spoustu času a zásadní povinnosti nezvládli. Další častou chybou je, že do práce nezapojíme rodinu nebo kolegy v práci, ale chceme vše zvládnout sami. Pak hrozí nejen únava a vyhoření, ale také permanentní pocit, že nemáme na nic čas.

Krok 3

Zrovna tak je dobré zamyslet se třeba nad tím, jestli je nutné každý večer ukládat všechny hračky v dětském pokoji na stejné místo, když hned druhý den po probuzení si s nimi bude batole opět hrát a roztahá je po celé místnosti.

Někdy si přidáváme práci tím, že to, co lze udělat hned, zbytečně odkládáme. Například když nevyložíme nákup hned po příchodu domů. O to méně času nám pak zbývá na vaření večeře, když musíme nejprve vše z nákupních tašek roztřídit, dát na své místo a pak teprve začít vařit.

Krok 4

Také špatně zorganizovaný úklid umí spolknout zbytečně spoustu času a energie (rady a tipy, jak si zorganizovat úklid, naleznete zde: Jak si zorganizovat úklid | rady a tipy).

Třídíte odpadky? Pak je vezměte do kontejneru, až půjdete venčit psa, spojte to do jedné aktivity. Plánujete-li pochůzky ve městě, zorganizujte si je tak, aby na sebe co nejlépe navazovaly.

To platí i pro nakupování. Pokud si doma píšete seznam, seřaďte jednotlivé položky tak, jak se obvykle v supermarketu pohybujete (rady a tipy, jak sestavit nákupní seznam, naleznete zde: Jak sestavit nákupní seznam). Když ho sestavíte chaoticky, zabere vám vkládání zboží do vozíku mnohem víc času, protože budete prodejnu zbytečně křižovat sem a tam.

  • Zapojte do běžných domácích povinností i dospívající potomky
  • Zbavte se obsedantní představy, že doma musí být vše naklizené a naleštěné
  • Naplánujte si týdenní nákup, zabere méně času
  • Mějte na paměti, že obrovským žroutem času je vysedávání u internetu, sledování našich přátel prostřednictvím mobilu a další aktivity, které přicházejí s rozvojem techniky a technologií

Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-si-zorganizovat-cas.html