Přejít k hlavnímu obsahu

Jak sestavit nákupní seznam

07. Březen 2020

Nespoléhejte na to, že přijdete do supermarketu a okamžitě se vám vybaví, co vám doma chybí a potřebujete koupit. Naopak. V obchodech bývá hodně zboží, a to odvádí naši pozornost od toho, co je nutné pořídit. Proto je dobré si doma napsat nákupní seznam. Má to dvě hlavní výhody: na nic důležitého nezapomenete a pokud skutečně půjdete přesně podle seznamu, nevyhodíte peníze za zbytečnosti a ušetříte. Jak tedy sestavit ideální nákupní seznam?

Co je potřeba

  • tužka
  • papír
1

Někteří lidé ho sestavují tak, že si přesně na jednotlivé dny rozepíší, co v kterých dnech budou vařit k obědu a večeři. Recepty buď znají nebo si je najdou na internetu, případně v kuchařce nebo kdekoli jinde. Pak si podle těchto receptů do nákupního seznamu vypíší, co jim doma chybí. Když mají tuto základní kostru hotovou, doplní ji o další položky. Většinou jde o suroviny, ze kterých si pak udělají snídaně, svačiny, studené večeře. Plus samozřejmě ovoce, zelenina a nápoje. Pokud čekáte návštěvu a chcete uvařit nebo upéct něco mimořádného, poznamenejte si ingredience na seznam zvlášť, aby se vám to nepletlo s běžným nákupem.

2

Další postup je podobný, ale nevychází se z receptů, nýbrž z toho, co je doma. Příklad: rozhodnete se, že uděláte kuřecí vývar a guláš s knedlíkem (plus další jídla, ale ty nebudeme uvádět). Postup znáte, víte přesně, co potřebujete, takže se podíváte do lednice a do spíže, abyste zjistili, co vám chybí. Tyto suroviny dáte na seznam. Opět doplníte o to, co budete potřebovat k přípravě snídaní, přesnídávek nebo během týdne k zakousnutí. A nezapomenete připsat ovoce a zeleninu.

3

Třetí přístup vychází z toho, že jdete od základních surovin k těm, které se obměňují. Takže v první řadě zkontrolujete, jestli máte doma brambory, cibuli, rajčata (plus další zeleninu a ovoce), mléko, máslo, sýry, tvaroh (tedy další mléčné výrobky), vejce, sůl, cukr, mouku (ingredience potřebné k pečení), šunku, kuřecí maso, vepřové maso (tj. masné výrobky) atd. Když si vytvoříte takovéto skupinky potravin, které mají něco společného, většinou při sestavení receptu na nic nezapomenete. Tímhle způsobem tedy dorovnáte to, co vám doma chybí, a pak už přidáte jen to, co budete aktuálně potřebovat v horizontu dalších několika dní na vaření a přímou spotřebu.

  • Ještě, než půjdete na nákup, zkontrolujte, zda potraviny a suroviny, které máte doma, nejsou prošlé, abyste se do obchodu nemuseli dodatečně vracet.
  • Zkuste odhadnout, kolikrát budete mít v týdnu teplou večeři, kolikrát studenou, zda budete o víkendu jíst doma nebo jinde. Podle toho zjistíte, kolik kterých surovin potřebujete, aby se vám doma nic zbytečně nezkazilo
  • Mějte na paměti, že nečekaná návštěva může přijít kdykoli. Abyste se nenechali zahanbit, že doma nemáte žádné pohoštění, mějte doma zásoby pro strýčka Příhodu. Jakmile budou ve slevě nějaké dobré sušenky, zdravé zeleninové chipsy, ořechy v čokoládě nebo jiné pochutiny, které se dají hostům servírovat, kupte je.
  • U důležitých receptů zjistěte, zda a čím se dají nahradit jednotlivé suroviny, abyste věděli přesně, po čem v obchodě sáhnout. To pro případ, že byste něco nesehnali a nechcete ztrácet čas ježděním z obchodu do obchodu.
Autor: MARTI
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.