jaktak.cz

Jak udělat pálivý salát z pekingského zelí | recept

Složitost: Velmi lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 10 až 30 minut

Pálivý salát z pekingského zelí | recept. V zimním období je nouze o dobře chutnající zeleninu a tak je čas zkusit i  jiné druhy, které v období dostatku často přehlížíme. Pekingské zelí je běžně k dostání, dlouho vydrží,  chutná pořád stejně a z podzimní sklizně při dobrém uskladnění vydrží až do února. Pekingské zelí se často zaměňuje za čínské zelí, oba druhy jsou zástupci původem asijské listové zeleniny, avšak liší se tvarem. Pekingské zelí tvoří pevnou hlávku z listů bez řapíku se silným žebrem uprostřed. Zelí čínské je podle některých pramenů prapředkem zelí pekingského, tvoří listovou růžici z tmavě zelených řapíkatých listů. Na saláty je vhodnější zelí pekingské, čínské se většinou tepelně upravuje.

Co je potřeba

  • polovina menší hlávky pekingského zelí
  • 1 větší červená paprika
  • 6 – 7 žampionů
  • 1 feferonka
  • několik lžic oleje
  • sůl dle uvážení
  • cukr podle chuti
  • vinný ocet na dochucení 

Krok 1

Na salátovou zálivku budeme potřebovat pálivý olej. Začněte ho připravovat jako první, aby měl dostatek času na zchladnutí. Olej na pánvičce zahřejte a do horkého vhoďte drcenou sušenou feferonku. Sušenou feferonku můžete nahradit čerstvou, drobně krájenou. Olej musí být horký tak akorát, při vysoké teplotě se paprika připálí a zhořkne, málo teplý olej nepřijme palčivost chilli. Olej s paprikou nechte chvilku odstát, pak přeceďte a nechte zchladnout. 

Krok 2

Mezitím, co stydne olejová zálivka, si připravte ostatní ingredience. Žampiony sloupněte a pokrájejte na plátky. V nouzi se mohou použít konzervované žampiony ve slaném nálevu. Zelí rozeberte na jednotlivé listy a vykrájejte bílou středovou část. Měkké okraje listů i řapíky pokrájejte každé zvlášť na nudličky. Červená paprika salát barevně osvěží. Je na vašem uvážení, jak ji nakrájíte, proužky i čtverečky vypadají v salátu dobře.

Krok 3

Zelí předvařte v osolené vodě. Nejprve do vroucí vody vhoďte řapíky, plátky hub a nechte je povařit 3 minuty. Pak přes síto sceďte. Vodu, v níž se řapíky a žampiony vařily, použijte na spaření listů. Listy i řapíky rychle zchlaďte v misce s ledem nebo pod tekoucí studenou vodou. Nechte je dobře vykapat. Přebytečná voda není v salátu žádoucí.

Krok 4

V misce promíchejte nakrájenou červenou papriku, přidejte vychladlé zelí, houby a zalijte pálivým olejem. Podle chuti vylaďte cukrem, solí a octem. Před podáváním nechte vychladit. 


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-udelat-palivy-salat-z-pekingskeho-zeli-recept.html