jaktak.cz

Jak využít čechřici vonnou | zahrada a rostliny

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak využít čechřici vonnou | zahrada a rostliny. Čechřice vonná je celkem nenápadná, zato však velmi léčivá bylinka. Roste především v horských oblastech, ale snadno si ji můžete vypěstovat i na zahradě. Již podle názvu je vám určitě jasné, že čechřice oplývá krásnou vůní, ale také sladkou chutí anýzu. Čechřici vonnou můžete využít v kuchyni i pro vaše zdraví.

Co je potřeba

Viz další kroky

Krok 1

Čechřice vonná je nenáročná rostlina, jež se spokojí s polostinným i stinným místem v zahradě. Nevadí jí mráz ani nevlídné počasí, vyžaduje však pravidelnou zálivku. Listy můžeme sklízet po celý rok, kvete pak v období od května do července.

Krok 2

Čerstvé listy připomínající kapradí a stejně tak květy této rostliny se dají využít i v kuchyni při přípravě zeleninových i ovocných salátů, jimž dodá jemné anýzové aroma. Dále se dá přidat i do polévek, bílých omáček, do smoothie, zmrzliny, kompotů či jogurtu. Dříve se používala i jako koření a k aromatizaci čajů. Jedlá jsou také semena a kořeny.

Krok 3

A jaké jsou léčivé účinky čechřice vonné?

  • Podporuje trávení a působí proti nadýmání, má mírné projímavé účinky.
  • Pročišťuje a posiluje organismus, čistí krev a pomáhá při anemii.
  • Pomáhá při kašli a nachlazení, odhleňuje.

Krok 4

Pro léčebné účely se nejčastěji využívá ve formě nálevu z listů či semen. Čajovou lžičku bylinky zalijeme 250 ml vroucí vody a necháme 10 minut louhovat. Poté čaj scedíme a pijeme jej 3× denně.

Z kořenů, které se sbírají na podzim nebo kvetoucí nati, se pak připravuje tinktura. Očištěné a pokrájené části rostliny nasypeme do uzavíratelné sklenice, zalijeme je 60% lihem a necháme asi 2 týdny macerovat. Nakonec tinkturu přefiltrujeme přes plátýnko a nalijeme ji do čistých skleniček.

Sušené listy čechřice se díky sladké chuti dají použít jako náhrada bílého cukru.

Čechřice je vhodná i pro malé děti, těhotné a kojící ženy (podporuje také tvorbu mléka). Její užívání nemá žádné vedlejší účinky.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-vyuzit-cechrici-vonnou-zahrada-rostliny.html