jaktak.cz

Jak pěstovat angínovník

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč

Jak pěstovat angínovník | rady a tipy. V sychravém období, které přeje chřipkám a nachlazení, dejte přednost přírodním léčivům před umělými doplňky stravy. Co si vypěstovat rostlinu, která nejen že bude zdobit váš domov, nýbrž také pomůže posílit oslabenou imunitu? Jak na pěstování angínovníku? Poradíme Vám.

Krok 1

Pokojovka, která toho hodně umí

Angínovník čínský neboli Belamcanda chinensis naleznete hlavně ve Vietnamu, Japonsku, Indii, na Filipínách a samozřejmě v Číně. Poznáte ho podle žlutých nebo oranžových květů s žíhanými skvrnkami. Z této okrasné rostliny jsou k léčebným účinkům používány listy, oddenek a semena. Angínovník je vytrvalá rostlina, které se daří jak venku na zahrádce, tak doma na slunném místě s pravidelným přísunem vody.

Krok 2

S čím si poradí?

Jak název napovídá, pomáhá při virových onemocněních a angíně, dále při zánětech horních cest dýchacích a revmatismu. Účinné látky dokáží rozpouštět hleny, mají pozitivní vliv na hlasivky, hojí sliznice a snižují horečku. Jak využít angínovník čínský se dozvíte v našem článku zde: Jak využít angínovník

Krok 3

Čím začít?

Semínka angínovníku se vysévají od ledna do března. Ideálním pomocníkem pro vyklíčení jsou rašelinové tablety, na něž semínka položíte. Nyní je nutné zajistit optimální teplotu, která by se měla pohybovat v rozmezí 16 – 30 °C. Stačí zahřát substrát v mikrovlnné troubě a přikrýt ho PET lahví. Celý proces klíčení trvá až 2 měsíce, první rostlinky lze při zajištění vhodných podmínek spatřit po dvou týdnech.

Krok 4

Čas přesazování

Rostlinky po vyklíčení přesaďte do květináče naplněného dobře propustným substrátem s významným podílem písku, a přidejte drenážní vrstvu. Ta zabraňuje nadměrnému přelití květiny. Angínovníku se dobře daří na zahradě na částečně slunném místě. V zimě dokáže odolat mrazům až -20 °C. Je ovšem lepší ho zakrýt chvojím nebo slámou.

Krok 5

Pravidelně zalévejte

Ačkoliv angínovník miluje vodu, dejte pozor na přelévání. Substrát musí být vlhký, nikoliv promáčený. Pokud budete dodržovat tento způsob zalévání, úspěch vypěstování krásné květiny máte zaručen. Při pěstování venku není nutné angínovník nijak uměle přihnojovat. Opakem je umístění v truhlíku nebo květináči. V tomto případě je třeba trvalku pohnojit jednou za 2 měsíce tekutým hnojivem.

Krok 6

Jednoduché množení

K rozmnožování rostliny můžeme volit mezi dvěma způsoby. Prvním je zasazení semen z tobolek, jež vzniknou při odkvětu. Postup je poté výše popsaný. Druhou možností je dělení trsů při jarním přesazování.

Krok 7

Na co si dát pozor při pěstování k léčebným účelům?

V takovém případě volte k hnojení substrát v BIO kvalitě, nebo si namíchejte vlastní. K tomu použijte vyzrálý kompost a listovky (jak na kompostování listí se dozvíte zde: Jak na kompostování listí | Jak na listovku). Osvědčil se i silně naředěný kopřivový výluh (návod na výrobu kopřivového výluhu naleznete zde: Jak vyrobit rostlinný výluh z kopřivy).

  • Užívání angínovníku není vhodné pro malé děti, alergiky, těhotné a kojící ženy.
  • Při použití angínovníku je potřeba velké opatrnosti, rostlina je mírně toxická a může vyvolat alergické reakce (otok krku, dýchací potíže).
  • Užití bylin doporučujeme konzultovat se svým ošetřujícím lékařem, obzvláště užíváte-li nějaké léky.
  • Tento článek má pouze informativní charakter a nenahrazuje lékařskou péči.

Tento článek a jeho jednotlivé body mají pouze informativní charakter. Společnost Solex Services s.r.o. neručí a není odpovědná za škody vzniklé užitím informací (částečným nebo úplným), které jsou uvedeny v článku. Zároveň společnost neručí a není odpovědna za škody vzniklé užitím informací (úplných nebo částečných) obsažených v článku třetí osobou.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-pestovat-anginovnik.html