jaktak.cz

Jak získat domácí máslo ze smetany | recept

Složitost: Velmi lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 10 až 30 minut

Domácí máslo ze smetany | recept. Vyrábět máslo doma, pokud započítáte čas, energii a cenu vstupní suroviny, se většině z nás nevyplatí. Je to ale zajímavá zábava pro děti. Myšlenka výroby domácího másla je nadchne, na chvíli se zabaví a ještě si náramně pochutnají na vlastnoručně „utlučeném“ produktu. Vyrobené máslo je možné dále dochutit např. bylinkami, lžící zakysané krémové smetany nebo medem. Vyrobte si domácí máslo ze smetany, rozhodně vám bude chutnat.

Co je potřeba

  • 250 ml smetany s obsahem tuku nejméně 33 %
  • PET lahev
  • šlehač
  • husté síto, plátno nebo filtrační papír (kávový filtr)
  • dřevěné prkénko

Krok 1

K výrobě domácího másla budete potřebovat smetanu s vyšším obsahem tuku. Smetana je lepší bez stabilizátorů, máslo bude vyrobené rychleji. Koluje mnoho receptů, jak domácí máslo vyrobit a jakou smetanu použít. Mám vyzkoušenou smetanu v papírové krabičce s obsahem tuku 33 % a také 40% smetanu z farmářského obchodu. Máslo udělané doma je lépe rychle spotřebovat, přece jen je méně trvanlivé než při průmyslové výrobě. V domácích podmínkách neodstraníte tak dokonale všechnu tekutinu, proto se máslo může zkazit. Z 250 ml smetany ke šlehání v krabičce získáte asi 70 g másla. Ze smetany 40% je o několik gramů másla více, musíte ovšem přihlédnout k její vyšší ceně.

Krok 2

Abyste ze smetany vyrobili máslo, musíte nejprve „přešlehat šlehačku“. To znamená, že šleháte hustou ušlehanou smetanu dále, dokud se neoddělí tuk a tekutina. Doporučuji úzkou hlubší nádobu na šlehání a zakrýt ji třeba alobalem, abyste si zbytečně nepřidělali práci s následným úklidem, občas to šplouchne.

Jestliže se rozhodnete zapojit děti, je lepší následující postup

Umyjte PET lahev (na 250 ml smetany stačí lahev o objemu 0,5 l) a smetanu do ní pomocí trychtýře nalijte. Pevně zašroubujte uzávěr a láhev předejte dětem. Po dobu přibližně 10 minut mohou s lahví „šejkrovat“, případně sledovat pohádku v TV a lahví bouchat do křesla. 

Krok 3

Poté, co se v nádobě nebo láhvi utvoří hrouda tuku a oddělí bílá tekutina – podmáslí, musíte obsah oddělit (PET lahev rozřízněte ostrým nožem). Přes velmi jemné síto, filtrační papír nebo plátno nechte vykapat podmáslí. Není třeba ho vylévat, má sladkou chuť, můžete ho vypít, přidat do kávy nebo těsta.

Krok 4

Hroudu másla vyperte v ledové vodě. Voda musí být hodně studená, aby máslo ztuhlo. Několikrát ho rukama promačkejte na dřevěném prkénku, abyste odstranili co nejvíce vody. Vodu několikrát vyměňte, jakmile zůstane čistá, můžete máslo uskladnit v chladu. Máslo zabalte do alobalu, naplňte do máslenky nebo nechte ztuhnout v ozdobných formičkách na pečení. Pro snadné vyjmutí je vypláchněte studenou vodou nebo vyložte potravinářskou folií.

Krok 5

Při práci je velmi důležitá čistota, v konečné fázi budete mít velmi mastné ruce. Pokud vám to vadí, kupte si rukavice určené k manipulaci s potravinami. Máslo spotřebujte co nejdříve. Myslím, že to nebude problém, chutná víc než to z obchodu.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-ziskat-domaci-maslo-ze-smetany-recept.html