jaktak.cz

Jak pečovat o různé typy vlasů přírodní cestou | rady

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak pečovat o různé typy vlasů přírodní cestou | rady. Pokud vás trápí rychle se mastící nebo naopak příliš suché vlasy, případně potíže s vlasovou pokožkou, určitě se neváhejte vzdát chemických prostředků (jejichž přemíra bohužel často problém vyvolává nebo zhoršuje) a využít k uzdravení sílu přírody. V následujícím článku vám poradíme, jak pečovat o různé typy vlasů přírodní cestou. Dozvíte se, jaké ingredience a bylinky zvolit pro přípravu domácích vlasových zábalů a oplachů.

 

Co je potřeba

Viz další kroky

Krok 1

Suché a poškozené vlasy

Na suché či poškozené vlasy je možné použít zábal z bylinkového oleje, který připravíme následujícím způsobem: Hrst sušených bylinek nasypeme do uzavíratelné lahve či sklenice a zalijeme je 250 ml olivového, mandlového, makadamového, hroznového nebo jiného za studena lisovaného oleje. Lahev necháme stát 2 týdny na slunečném místě, obsah pravidelně protřepáváme. Trochu zahřátého scezeného oleje pak pravidelně vtíráme ke kořínkům, do délek i na konečky vlasů. Necháme jej asi půl hodiny působit a poté jej smyjeme pomocí přírodního šampónu.

Na roztřepené a lámavé konečky vlasů zkuste zábal z arganového či kokosového oleje.

Mandlový či nimbový olej použijte ke snadnějšímu rozčesání vlasů, zejména pokud jsou vaše vlasy krepaté či kudrnaté.

 

Krok 2

Bylinkový oplach připravíme jako nálev či odvar z 2 – 3 lžic sušených či čerstvých bylinek. Pro přípravu oplachu (a stejně tak oleje) pro suché či poškozené vlasy zvolte třeba některou z následujících bylinek:

  • Kostival lékařský – tato bylinka má výrazné účinky na kožní problémy, napomáhá uzdravení suchých a lámavých vlasů.
  • Proskurník lékařský – odvar z proskurníku je doporučován k oplachování suchých vlasů a k podpoře jejich růstu.
  • Pískavice řecké seno – semena této rostliny použijte v případě poškozených a řídnoucích vlasů.

Krok 3

Mastné vlasy a vlasová pokožka s lupy

Olejového zábalu se nemusíte obávat ani v případě mastných vlasů. Jojobový olej má schopnost vyrovnávat tvorbu kožního mazu, skvěle tedy působí na mastné vlasy a taktéž proti lupům a ke zklidnění vlasové pokožky. 

Krok 4

oplachování mastných vlasů vám skvěle poslouží nálev či odvar z následujících druhů bylinek:

  • Kopřiva dvoudomá – nálev z kopřivy je velmi účinný proti mastné pokožce hlavy a také nepříjemným lupům, bojuje proti nadměrnému padání vlasů, podporuje jejich růst a zvyšuje lesk. Tato bylinka je vhodná pro tmavé vlasy.
  • Heřmánek pravý – heřmánek se díky mírným zesvětlujícím účinkům hodí především pro světlé vlasy. Navíc však působí proti nadměrnému maštění vlasů, má protizánětlivé účinky a zklidňuje pokožku hlavy.
  • Rozmarýn lékařský – tato bylinka nejen zlepšuje stav mastných vlasů, odstraňuje také lupy a zabraňuje vypadávání vlasů. Zároveň ovšem hydratuje konečky vlasů. Používá se na tmavé vlasy.

Krok 5

Pro citlivou, svědivou a podrážděnou pokožku hlavy se pak hodí především měsíček lékařský, máta peprná nebo levandule lékařská. Z olejů je to např. olej avokádový či nimbový.

 

Olejový zábal můžete obohatit krásnou vůní a léčivými účinky oblíbeného éterického oleje.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-pecovat-o-ruzne-typy-vlasu-prirodni-cestou-rady.html