jaktak.cz

Jak pěstovat a využít smil italský | rady a tipy

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak pěstovat a využít smil italský | rady a tipy. Smil italský (Helichrysum italicum, též je nazýván kari bylinka, maggi nebo italská slaměnka) je aromatická a léčivá bylinka, která u nás není příliš známá. Tento keřík pochází z Turecka a je velmi oblíbený v orientální kuchyni a skvěle se hodí také pro přípravu polévek. Více se o pěstování a využití smilu italského pro zdraví i v kuchyni dočtete na následujících řádcích.

Co je potřeba

Viz další kroky

Krok 1

Smil italský je nemrazuvzdorná rostlina, proto je vhodné jej zasadit spíše do květináče nebo jiné vhodné nádoby, abyste jej mohli přenést na zimu do chladnější místnosti. Na záhoně ho ovšem můžete pěstovat jako letničku. Smil italský nesnáší přemokření, proto jej zalévejte teprve, až substrát proschne. Postačí mírná, avšak pravidelná zálivka. Nejlépe se mu bude dařit na slunečném (případně polostinném) sušším stanovišti.

Vypěstovat si jej můžete ze semínek nebo pořídit sazenici. Půda pro pěstování by měla být hlinitopísčitá a dobře propustná.

Krok 2

Tuto bylinku v kuchyni využijete nejen při přípravě již zmíněných orientálních pokrmů a polévek, ale také k ochucení rýže, omáček, dušených pokrmů, salátů a marinád na grilování masa, ryb či zeleniny. Postačí velmi malé množství bylinky, neboť její aroma je opravdu výrazné.

Krok 3

A jaké jsou léčivé účinky smilu italského?

  • Má antibakteriální, antioxidační, protialergické a protizánětlivé účinky. Také rozpouští krevní sraženiny a snižuje krevní tlak.
  • Podporuje činnost jater, tvorbu žluči a trávení, pomáhá při žaludečních potížích.
  • Užívá se proti kašli a bronchitidě, posiluje imunitu.
  • Mírní (nejen) menstruační křeče a migrénu.
  • Uklidňuje a bojuje proti nespavosti, únavě a stresu.
  • Zevně urychluje hojení ran, modřin a jizev, působí proti otokům.

Krok 4

Pro léčebné účely se sbírají v období léta a začátku podzimu žluté květy, které si můžeme nasušit do zásoby (hodí se i do suchých vazeb). Léčivé účinky však nalezneme i v listech, které se dají sbírat po celý rok. Nejčastěji se z něj připravuje čaj: Asi 2 lžičky sušených lístků a květů zalijeme 250 ml vroucí vody a necháme 10 minut louhovat, poté čaj scedíme. Pijeme jej 1 – 3x denně.

Zevně se smil používá ve formě koupele či obkladu. Hodí se také k inhalování v případě kašle.

Sušená bylinka zavěšená do skříně odpuzuje šatní moly.

Smil italský seženete i ve formě esenciálního oleje. Tomuto oleji se říká věčný či nesmrtelný olej. Má výrazné účinky na artritidu, bolesti kloubů a kožní problémy.

 


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-pestovat-vyuzit-smil-italsky-rady-tipy.html