jaktak.cz

Jak využít zemědým lékařský | alternativní medicína

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 10 až 30 minut

Jak využít zemědým lékařský | alternativní medicína. Zemědým lékařský je druh plevele, jenž však oplývá celou řadou výrazných léčivých účinků – pomůže vám třeba při nejrůznějších kožních potížích. Tuto bylinku používali k léčebným a magickým účelům již ve starověku. Pokud byste se rádi dozvěděli více o jejím využití, určitě si projděte následující odstavce.

Co je potřeba

Viz další kroky

Krok 1

Zemědým lékařský patří mezi jednoleté rostliny. Roste na polích, v příkopech, na rumištích, ale i v parcích a zahradách.  Sbíráme celou kvetoucí nať (rostlina je léčivá celá, vyjma kořene) v období od května do července. Bylinku sušíme na stinném a větraném místě v tenkých vrstvách nebo zavěšenou ve svazcích.

Krok 2

Zemědým lékařský má následující léčivé účinky:

  • Čistí krev, má příznivý vliv na její srážlivost, užívá se též při anémii.
  • Příznivě působí na stav pleti, pomáhá proti akné, ekzémům, vyrážkám a dalším kožním problémům.
  • Zmírňuje křeče, podporuje trávení, zlepšuje činnost jater a vylučování žluči, zrychluje metabolismus a snižuje hladinu cholesterolu v krvi. Slouží též jako prevence před vznikem žlučových kamenů.
  • Má mírné močopudné a projímavé účinky, snižuje hladinu krevního tlaku, tiší migrény.

Krok 3

Vnitřně se zemědým nejčastěji užívá ve formě nálevu, který připravíme zalitím 1 čajové lžičky sušené bylinky 250 ml vroucí vody. Čaj necháme 10 minut louhovat, poté jej scedíme. Pije se 2–3×denně. Nálev se dá použít také k omývání a čištění pleti.

Krok 4

Pro zevní využití se připravuje silný odvar. Asi 4 lžíce sušené byliny zalijeme 250 ml vody, přivedeme ji k varu a 3 minuty povaříme. Poté necháme dalších 10 minut vylouhovat.  Odvar se používá zejména pro přípravu obkladů na ekzémy a další kožní potíže. Odvar můžeme přidat i do sedací koupele proti hemoroidům.

 

Z čerstvé či sušené bylinky lze vyrobit i domácí tinkturu.

Užívání zemědýmu není vhodné pro těhotné a kojící ženy a pro malé děti.

Vzhledem k tomu, že je rostlina mírně jedovatá, užíváme ji pouze v omezeném množství. Je lepší přidat ji do směsi.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-vyuzit-zemedym-lekarsky-alternativni-medicina.html