jaktak.cz

Jak si připravit jarní bylinkovou koupel | relaxační koupel na zvýšení energie

Složitost: Velmi lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak si připravit jarní bylinkovou koupel | relaxační koupel na zvýšení energie. Jarní období bývá často spojeno s déle trvající únavou, která nastává po zimě, kdy má tělo obvykle nedostatek vitamínů, minerálů a dalších potřebných látek a postrádá sluneční paprsky. Jako první pomoc i pravidelnou péči můžete zvolit bylinkovou koupel na zvýšení energie. Poradíme Vám, jaké bylinky použít a jak relaxační koupel připravit. Přichystejte si spolu s námi domácí bylinnou koupel. 

Co je potřeba

Viz další kroky

Krok 1

Jaké bylinky použít ke zvýšení energie

  • Kopřiva dvoudomá – Koupel z kopřivy dvoudomé mimo jiné skvěle působí proti únavě a proti artritidě, také regeneruje pokožku.
  • Rozmarýn lékařský – Rozmarýnová koupel je vhodná k osvěžení těla i mysli. Navíc má příznivý vliv na stav pokožky, uvolňuje svaly a pomáhá proti bolestem zad a kloubů.
  • Borovice lesní – Pro zvýšení energie, pro zklidnění a proti bolestem kloubů se hodí také koupel z borovicového jehličí.
  • Máta peprná – Tato bylinka má osvěžující účinky, koupel Vás nejen zbaví únavy, ale také uvolní namožené svaly a napomůže regeneraci organismu.
  • Tymián obecný – Koupel z tymiánu má povzbuzující účinky a využijete ji i v případě nachlazení, neboť působí antibakteriálně a posiluje imunitu.

Krok 2

Příprava bylinkové koupele

Asi 2 - 3 hrsti sušené bylinky (případně jehličí) zalijeme litrem vroucí vody, necháme 20 minut louhovat, poté nálev scedíme,  případně i znovu zahřejeme a vlijeme do vany s vodou o teplotě kolem 37°C. Léčivá koupel by měla trvat zhruba 15 - 20 minut.

Použít se dají i čerstvé bylinky, z těch je nejlepší připravit výluh za studena, následně jej ohřát a opět přidat do koupele.

Krok 3

Koupel je možné obohatit také o léčivé účinky a vůni éterických olejů. Vyberte si druh (nebo jejich směs), který Vám voní a současně má povzbuzující účinky. Jedná se např. o éterický olej litsea cubeba, pomeranč, grep, citron, rozmarýn, cedr, šalvěj muškátová či eukalyptus. Nejprve smíchejte 5 - 10 kapek éterického oleje s 50 ml rostlinného oleje a emulzi poté nalijte do vany.

Do koupele můžete přidat také epsomskou sůl, která organismu dodá hořčík a další nezbytné minerální látky, a díky tomu pomáhá proti únavě.

Rozmarýn není vhodný pro těhotné ženy a pro osoby trpící vysokým krevním tlakem.

Tento článek a jeho jednotlivé body mají pouze informativní charakter. Společnost Solex Services s.r.o. neručí a není odpovědná za škody vzniklé užitím informací (částečným nebo úplným), které jsou uvedeny v článku. Zároveň společnost neručí a není odpovědna za škody vzniklé užitím informací (úplných nebo částečných) obsažených v článku třetí osobou.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-si-pripravit-jarni-bylinkovou-koupel-relaxacni-koupel-na-zvyseni-energie.html