jaktak.cz

Jak vyrobit domácí bylinkové víno | recept

Složitost: Velmi lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak vyrobit domácí bylinkové víno | recept. Domácí bylinkové víno vyrobíte opravdu snadno. Výsledek je velmi chutný a navíc víno díky bylinkám získá mnoho léčivých účinků (samozřejmě je však léčivé už samo o sobě). Obzvláště pokud to s jeho konzumací nebudete přehánět a dopřejete si jej spíše jako prevenci nebo zkusíte třeba malou večerní skleničku, která Vám určitě pomůže lépe usnout. Použít můžete jakékoliv suché bílé či červené víno.

Co je potřeba

  • 1 litr kvalitního suchého vína
  • hrst čerstvých (případně sušených) bylinek
  • vhodná uzavíratelná lahev či sklenice

Krok 1

Volbu vína ponecháme na Vás, bylinky by však měly být dostatečně aromatické (popř. vybírejte podle léčivých účinků), aby víno dokázaly ochutit a provonět. Na jaře můžete zvolit prvosenku jarní (ve volné přírodě je však chráněná), violku vonnou nebo kořen smetanky lékařské. V létě zcela jistě zkuste použít levanduli lékařskou, heřmánek pravý či mateřídoušku obecnou. Skvěle se hodí také bylinky, které se pěstují na zahradě nebo i celoročně doma – např. meduňka lékařská, tymián obecný, šalvěj lékařská, petržel obecná, rozmarýn lékařský, dobromysl obecná nebo různé druhy pelyňku.

Krok 2

Postup je, jak již bylo výše uvedeno, velmi jednoduchý. Do čisté a suché sklenice či lahve nasypeme omyté a osušené čerstvé bylinky – v závislosti na druhu se používají listy, kvetoucí nať nebo kořen (např. u smetanky lékařské – na 1 litr vína použijte asi 6 očištěných a nakrájených kořenů). Vše zalijeme vybraným bílým či červeným vínem, protřepeme a sklenici uzavřeme.

Krok 3

Bylinky necháme ve víně macerovat asi týden. Lahev uložíme na tmavé místo o pokojové teplotě a obsah občas protřepeme. Nakonec víno scedíme do čisté lahve. Takto ochucené víno má trvanlivost až několik let, skladuje se jako víno klasické. Užívá se umírněně, zhruba 50 ml vína 2–3x denně.

Bylinky je možné různě kombinovat.

  • Bylinky sbírejte v čistém prostředí.
  • Užití bylin doporučujeme konzultovat se svým ošetřujícím lékařem, obzvláště pak užíváte-li nějaké léky.
  • Bylinky se nedoporučují užívat dlouhodobě.
  • Tento článek má pouze informativní charakter a nenahrazuje lékařskou péči.

Tento článek a jeho jednotlivé body mají pouze informativní charakter. Společnost Solex Services s.r.o. neručí a není odpovědná za škody vzniklé užitím informací (částečným nebo úplným), které jsou uvedeny v článku. Zároveň společnost neručí a není odpovědna za škody vzniklé užitím informací (úplných nebo částečných) obsažených v článku třetí osobou.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-vyrobit-domaci-bylinkove-vino-recept.html