jaktak.cz

Jak využít pupalku dvouletou | rady a tipy

Složitost: Velmi lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak využít pupalku dvouletou | rady a tipy. Možná jste se již setkali s pupalkovým olejem, jenž vzniká lisováním semen pupalky dvouleté. Tato rostlina má však i jiná využití, o nichž se můžete dočíst na následujících řádcích. Kořen pupalky dvouleté se sbírá v prvním roce růstu a mimo léčebných účelů jej můžete přidat třeba do salátu.

 

Co je potřeba

Viz další kroky

Krok 1

Pro léčebné účely se využívají výše zmíněné kořeny a semena pupalky dvouleté lisovaná na olej, ale také listy (sbíráme je před rozkvětem). Pupalku si můžete snadno vypěstovat na zahradě, třeba podél zídek či plotů.

Krok 2

Léčivé účinky pupalkového oleje jsou následující:

  • Má protizánětlivé účinky, povzbuzuje imunitu, snižuje hladinu cholesterolu a krevní tlak, zvyšuje elasticitu cév.
  • Usnadňuje hubnutí, čistí krev.
  • Zmírňuje revmatické bolesti, zklidňuje nervový systém a působí proti stresu. Doporučuje se i při léčbě roztroušené sklerózy.
  • Pomáhá proti premenstruačnímu syndromu, upravuje hormonální nerovnováhu a menstruační cyklus, odstraňuje křeče.
  • Léčí ekzémy, lupénku, akné a mnohá další kožní onemocnění. Zlepšuje také kvalitu nehtů a vlasů, podporuje jejich růst.

 

Odvar z kořene pupalky má uklidňující a posilující účinky a pomáhá proti průjmu.

Obklady z čerstvých listů nebo z odvaru z listů mají hojivé účinky na kožní potíže a hemoroidy a zmírňují kašel.

Krok 3

Vnitřně užíváme 1 lžíci pupalkového oleje denně, nejlépe ráno nalačno. Dá se sehnat i ve formě tobolek, jejichž užívání je jednodušší.

Zevně se pupalkový olej využívá k potírání pokožky postižené kožními potížemi nebo k masáži bolavých míst. Je vhodný také k výrobě mastí.

Všechny části rostliny (včetně květů) je také možné nakrájet, zalít alespoň 40% alkoholem a nechat asi 2 týdny macerovat. Výsledkem bude tinktura účinkující proti mnoha zdravotním problémům.

Kromě kořene je možné konzumovat i listy a květy. Hodí se do zeleninových salátů či pomazánek, k ozdobení polévek, apod.

Pupalkový olej můžete smíchat s jogurtem či tvarohem, samotný není příliš chutný.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-vyuzit-pupalku-dvouletou-rady-tipy.html