jaktak.cz

Jak hnojit balkonové rostliny

Složitost: Mírný
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak hnojit balkonové rostliny | rady a tipy. Také se zatajeným dechem obdivujete nádhernou záplavu balkonových květů a vrtá vám hlavou, jak toho docílit? Výběr vhodných, kvalitních balkonovek a zeminy sám o sobě nestačí. I když v půdě, kam rostliny sázíme, je už obvykle od výrobce přítomno hnojivo, po celou dobu růstu a především kvetení s ním nevystačíme. Jak tedy sazenice hnojit, abychom jim neuškodili, ale naopak prospěli?

Co je potřeba

hnojivo krystalické, hnojivo kapalné, granulované hnojivo

Krok 1

První měsíc bychom sazeničky neměli hnojit vůbec. Dejme jim čas, aby dobře zakořenily a vzpamatovaly se. Je dobré přečíst si, jakou zeminu jsme koupili a zda obsahuje látky, které usnadní růst. Výrobci také uvádějí, na jak dlouho zhruba podpůrné látky v substrátu rostlinám vydrží.

Krok 2

Jakmile rostliny trochu povyrostou, můžeme začít s hnojením. Pokud to jde, měli bychom vybírat přípravky, které jsou určené přímo pro ten druh, který pěstujeme. V opačném případě sáhneme po univerzálním hnojivu pro balkónové rostliny. Dnes už ale běžně existují hnojiva cílená například na pelargonie, petúnie nebo surfinie. Třeba dvě posledně jmenované balkonovky jsou velmi náročné na vysoký obsah železa, a proto bychom jim ho měli dopřát.

Krok 3

Mnoho z nás touží mít nádherně rozkvetlý balkón co nejdříve. Rozhodně to ale s hnojivem nepřehánějme. Výrobci většinou doporučují hnojit jednou za týden nebo čtrnáct dní. Balkónové rostliny potřebují zkraje víc dusíku, který podporuje tvorbu listů. Během kvetení je dobré hnojiva s vyšším obsahem dusíku omezit, aby se netvořily listy na úkor květů.

Krok 4

Hnojiva jsou většinou kapalná nebo krystalická. Ta jsou rozpustná ve vodě. Někomu vyhovují spíše v kapalné formě, práce s nimi je rychlejší. V každém případě je musíme důkladně rozmíchat. To platí i pro ta krystalická. Než zálivku použijeme, necháme ji chvíli odstát.

Pozor na to, aby substrát, který chceme hnojit, nebyl vyschlý. Mohlo by dojít k nežádoucímu popálení kořenového balu.

Krok 5

Existují ale i hnojiva v podobě granulátů. Ty se přidávají do zeminy už při vysazování. Jejich největší výhodou je, že cenné látky se uvolňují do půdy postupně, a proto není nutné už další přihnojování. Podobně fungují i tyčinky, ty vydrží dva až tři měsíce.

Zkontrolujte, zda je substrát ještě předtím, než budete rostliny hnojit, vlhký, abyste nepopálili kořeny.

  • Hnojiva uchovávejte mimo dosah dětí.
  • Dodržujte postup, uvedený na obalu výrobku.
  • Dbejte na to, aby se vám tyto přípravky nedostaly do očí nebo přímo na sliznice – pokud se tak stane, řiďte se pokyny uvedenými na obalu a okamžitě kontaktujte lékaře.

Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-hnojit-balkonove-rostliny.html