jaktak.cz

Jak na domácí višňový likér | nejlepší recept

Složitost: Velmi lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak na domácí višňový likér | nejlepší recept. Výroba domácího višňového likéru představuje skvělý a jednoduchý způsob, jak zužitkovat přebytek višní a uchovat si tak jejich výraznou chuť a aroma pro podzimní a zimní večery. Višňový likér se vyrábí v mnoha variantách napříč světem. Postup přípravy domácího višňového likéru je snadný, zvládne jej vyrobit opravdu každý.

Co je potřeba

Co je potřeba na 1 litr likéru:

  • 1 kg omytých višní
  • 400 g třtinového cukru
  • 0,5 litru vodky či rumu
  • 1 kousek celé skořice
  • větší sklenice

Krok 1

Višně sice nejsou sladké jako jim příbuzné třešně, nalezneme v nich však celou řadu cenných látek. Mimo jiné jsou zdrojem vitamínů skupiny B, vitamínu C, beta karotenu, železa, draslíku, hořčíku, vápníku a zinku.

Krok 2

Omyté višně zbavené stopek nasypeme do větší sklenice s širokým hrdlem, zasypeme je třtinovým cukrem, přidáme skořici a vše zalijeme vybraným druhem alkoholu.

Krok 3

Uzavřenou sklenici postavíme na teplé a slunečné místo (třeba na okenní parapet) a necháme ji zde asi 5–6 týdnů. Každý den obsah protřepeme či promícháme, aby se všechen cukr rozpustil.

Nakonec likér přecedíme přes plátýnko do čistých uzavíratelných lahví a uskladníme jej na temném a chladném místě, kde nám vydrží až 3 roky. V případě potřeby likér po scezení dosladíme.

Krok 4

Višňový likér podáváme vychlazený na zhruba 18 °C nebo s ledem. Hodí se i pro přípravu moučníků a dezertů.

Višňový likér lze ochutit také hřebíčkem, celým vanilkovým luskem, kůrou z citronu či pomeranče nebo zázvorem.

Pro výrobu likéru se dá použít také brandy, žitná, višňová nebo třešňová pálenka či jiný druh tvrdého alkoholu.

Pecky ponechané v ovoci likéru dodají lehce nahořklou příchuť, pokud se jí chcete zbavit, višně před použitím vypeckujte.

Scezené višně je možné využít pro přípravu dezertů či ovocného čaje.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-na-domaci-visnovy-liker-nejlepsi-recept.html