jaktak.cz

Jak připravit polentu a jak ji dále využít

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Polenta je kaše z kukuřičné mouky či krupice, která se dá konzumovat na sladký i slaný způsob, ale také je vhodná pro přípravu mnoha rozličných pokrmů. Mimo jiné si z ní vyrobíte třeba zdravé knedlíky. Následující kroky Vás seznámí s postupem, jak polentu připravit a také s možnostmi, jak ji dále využít.

Co je potřeba

Viz další kroky

Krok 1

Polentu je možné připravit tradičním způsobem z kukuřičné mouky či krupice a vody či mléka (tento postup je náročnější na čas, neboť je třeba kaši vařit asi 45 – 60 minut), případně si zakoupit instantní polentu, jejíž příprava je otázkou několika minut, avšak jejíž chuť je trochu ošizena.

Tradiční způsob přípravy je následující:

  • Vodu přivedeme k varu, nasypeme do ní polentu (v poměru 4:1) a ihned směs začneme míchat. Polentu pozvolna vaříme, a jakmile zhoustne (zhruba po 15 minutách), dáme hrnec na co nejnižší plamen a vaříme ji ještě asi 30 minut, přestože může prskat nebo ji můžeme považovat za hotovou. Nakonec do kaše vmícháme lžičku olivového oleje či másla.

Instantní polentu pak připravíte tímto způsobem:

  • Do hrnce nalijeme vodu (nebo mléko), osolíme ji a přivedeme k varu. Následně přisypeme instantní polentu (na 100 ml tekutiny přidejte zhruba 3 lžíce instantní polenty) a krátce (zhruba 3 - 5 minut) ji za stálého míchání povaříme, dokud nevznikne kaše požadované konzistence. Nakonec do kaše vmícháme olivový olej nebo máslo.

Polentu můžeme ihned konzumovat v řidší konzistenci a nebo ji nalít do formy, nechat vychladnout a ztuhnout, poté je možné ji nakrájet.

Krok 2

Polenta mimo jiné poslouží jako chutná a zdravá příloha k masu, rybám a mořským plodům, dušené či grilované zelenině nebo houbám.

Sladká či slaná kaše:

  • Polentovou kaši lze podávat třeba se sirupem či medem, ovocem, ořechy, čokoládou, apod. Slanou variantu pak doplňte např. osmaženou cibulkou, zeleninou, semínky či sýrem.

Krok 3

Grilovaná polenta

  • Ztuhlou polentu nakrájíme na libovolné tvary a opečeme či ugrilujeme ji na pánvi, na grilu nebo v troubě. Grilovaná polenta může také vytvořit základ výborné a zdravé pizzy. Stačí korpus potřít rajčatovou omáčkou a poklást libovolnými ingrediencemi.

Pokrájená tuhá polenta se dá zapéct s nejrůznějšími druhy zeleniny (např. rajčaty, špenátem, dýní, apod.), sýrem, houbami, s bylinkami, masem a dalšími oblíbenými ingrediencemi.

Krok 4

Polentové knedlíky či noky – Polentové knedlíky (případně noky) jsou velmi jednoduchou a zdravější alternativou klasických knedlíků. Hodí se k omáčkám, guláši, dušenému zelí, ale skvěle chutnají i se smaženou cibulkou.

Postup můžete nalézt na tomto odkazu:

Jak připravit polentové knedlíky s cibulkou

Kukuřičnou krupici (i instantní polentu) seženete v hladké a hrubé variantě. Hladká textura je vhodnější pro přípravu kaše a moučníků, hrubá se pak hodí ke grilování, zapékání, apod.

Pro vaření polenty je dobré použít hrnec s nepřilnavým povrchem.

Z polenty lze připravit též knedlíčky do polévky, hranolky, nádivku, různé moučníky (např. bublaninu, bábovku) nebo sladké i slané muffiny.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-pripravit-polentu-jak-ji-dale-vyuzit.html