Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit polentové knedlíky s cibulkou | recept

16. Listopad 2019

Polentové knedlíky s cibulkou | recept. Pokud si chcete připravit zdravější a přirozeně bezlepkovou verzi knedlíků s cibulkou, vyzkoušejte knedlíky z polenty, což je kaše z kukuřičné krupice. Příprava polentových knedlíků je rychlejší a jednodušší než u klasických kynutých či bramborových knedlíků. Podávat je můžete se smaženou cibulkou, ale i jako přílohu k omáčkám a dalším pokrmům.

Co je potřeba

  • 250 ml mléka (kravského či rostlinného)
  • 250 ml vody
  • 120 g instantní kukuřičné polenty
  • 1/2 lžičky soli
  • 3 lžíce rostlinného oleje
  • 2 cibule
1

Polenta je potravina velmi oblíbená a používaná pro přípravu celé řady pokrmů především v Itálii a balkánských zemích. Nalezneme v ní velké množství vlákniny, bílkovin, vitamíny skupiny B a mnoho minerálů (např. železo, selen, zinek, hořčík atd.).

2

Do hrnce nalijeme vodu a mléko, vše osolíme a přivedeme k varu. Posléze přisypeme polentu a krátce ji za stálého míchání povaříme, dokud nevznikne hustá kaše.

3

Polentovou kaši necháme trochu vychladnout a poté z ní vytvarujeme knedlíky. Můžeme si pomoci pečicím papírem.

4

Cibuli nakrájíme na jemno a osmažíme ji na rostlinném oleji dozlatova. Polentové knedlíky po vychladnutí nakrájíme a pro zlepšení chuti je před podáváním taktéž opečeme na pánvi.

5

Opečené knedlíky posypeme osmaženou cibulkou a můžeme je servírovat. Skvěle se k nim hodí také kysané zelí, ať už syrové nebo podušené.

Tipy:

  • Polentové knedlíky se hodí také ke špenátu, dušené kapustě, segedínskému guláši, k masu nebo různým omáčkám.
  • Polentové těsto lze ochutit nasekanými čerstvými bylinkami.
  • Ke smažené cibulce je možné přidat i pokrájenou slaninu či tempeh.
Autor: Jana F. | Zobrazit autorská práva

Fotografie: Jana F.

Hodnocení
Helena (neověřeno) | So, 11/16/2019 - 14:51

Dobrý den, ani v tom původním receptu na knedlík, ani v tomto na "chlebík" není psáno, jak se to vaří. Jako normální knedlík ve vodě? Nebo je ten chlebík spíše upečený? A pokud se to vaří ve vodě, je doba varu stejná, jako u klasických knedlíků? Díky za info Helena

Claudie (neověřeno) | So, 11/16/2019 - 10:34

Dobrý den, v Rumunsku polentový chlebík se uvaří v kotlíku,obrátí se
na desku,rozřeže se nití na užší díly.Podává se se strouhanou brynzou a seškvařenou slaninou.Mn´am!

Další zajímavé články