jaktak.cz

Jak připravit vepřové plátky na ryzcích | recept

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak připravit vepřové plátky na ryzcích | recept. Maso dušené na houbách není žádná novinka. Většinou se vezmou houby, které zrovna rostou a na druhu nezáleží. Zkuste si jednou, pokud se vám podaří najít ryzce, uvařit maso s touto výbornou a ceněnou houbou. Ryzec je po tepelné úpravě tvrdší  a chutná i těm, kdo houby nemilují (asociace se slimáky). Jeho chuť je mírně kořenitá a spojení s vepřovým masem je dokonalé.

Co je potřeba

  • 3 plátky vepřového masa (kýta nebo kotleta bez kosti)
  • 2 lžíce sádla
  • 1 cibule
  • 3 hrstě nakrájených ryzců
  • sůl
  • mletý pepř
  • lžička sladké papriky
  • hladká mouka
  • vývar nebo voda na podlévání

Krok 1

Nejprve si musíte domů přinést ryzce. Letos se jim mimořádně daří, alespoň u nás. Jak ryzce poznat a kde je hledat vám poradí zde https://www.jaktak.cz/jak-poznat-nejznamejsi-ryzce-recept-na-nakladane-ryzce.html 

Ryzce očistěte a pokrájejte na kousky asi 2×2 cm.

Krok 2

Vepřové plátky lehce naklepejte, každý osolte a posypte mletým pepřem.

Krok 3

Na lžíci sádla zpěňte cibuli pokrájenou na proužky. Přidejte ryzce a zprudka je opečte. Jestliže se z hub uvolní tekutina, nechte ji odpařit.

Krok 4

Jakmile v pánvi nebude žádná voda, vložte do ní maso a z obou stran nechte zatáhnout. Pak přisypte sladkou papriku, rychle ji promíchejte, přidejte vodu a duste pod pokličkou doměkka.

Krok 5

Měkké maso dejte na chvilku stranou a omáčku zahustěte jíškou z hladké mouky a sádla. Důkladně ji promíchejte.

Krok 6

Vraťte do omáčky maso a nechte vše provařit. Podle potřeby dosolte. Podávejte s rýží.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-pripravit-veprove-platky-na-ryzcich-recept.html