Přejít k hlavnímu obsahu

Jak poznat nejznámější ryzce | recept na nakládané ryzce

04. Říjen 2022
Jak poznat nejznámější ryzce | recept na nakládané ryzce

Rod ryzců čítá přibližně 80 druhů. Jsou to houby, které žijí v symbióze (úzkém životním společenství) se stromy nebo keři. Mají křehkou dužninu a lámavé lupeny, které při poranění roní mléko. Druhy ryzců s oranžovým mlékem jsou všechny jedlé. Velmi často červiví. Ryzce se výborně hodí k nakládání do octového nálevu. Jak ryzce naložit se dozvíte v dnešním článku.

Co je potřeba

houby ryzce
1l vody
1/4l octa
60g soli
200g cukru
1─2 bobkové listy
5 kuliček nového koření a 5 kuliček pepře
2 hřebíčky
1 kávová lžička hořčičného semínka

1

Ryzec smrkový Tento ryzec, jak jeho název napovídá, roste hojně v mladších porostech smrků. Roste od srpna do konce října. Klobouk je mírně prohloubený, okraj zůstává dlouho podvinutý. Má oranžovou barvu a zelené pásování. Lupeny jsou oranžové, pomačkáním nejprve oranžově zčervenají a pak zezelenají. Třeň je krátký, válcovitý, dutý, často pokrytý oranžovými skvrnkami. Celá plodnice roní oranžové mléko, které po chvíli změní barvu na nazelenalou.

2

Ryzec pravý Najdeme ho převážně pod borovicemi od srpna do října. Má vynikající chuť a patří k nejcennějším jedlým houbám. Při poranění z něj prýští oranžové mléko. Klobouk je pásovaný, zbarvený v oranžových odstínech, v mládí podvinutý, v dospělosti nálevkovitý. Za vlhka je slizký. Lupeny jsou husté, sbíhavé na třeň, zbarvené jako klobouk a křehké. Třeň je krátký, křehký, válcovitý, dutý, barvy klobouku. Plodnice příjemně voní a má masitou dužninu.

3

Ryzec syrovinka Roste od konce července do října ve vlhčích listnatých i jehličnatých lesích pod borovicí, habrem, bukem, dubem. Je to masitá houba ronící bílé mléko, které zasycháním hnědne. Klobouk i třeň mají stejnou barvu ─ oranžovou až rezavěhnědou. Klobouk je vmáčklý a jeho barva do středu tmavne. Třeň je plný, válcovitý, lehce ojíněný. Lupeny jsou i ve stáří bledé až okrové. Ve stáří plodnice a hlavně její mléko nepříjemně slanečkově páchne. Syrovinku někteří jedí i syrovou. Nejchutnější je osolená a okmínovaná, opečená na tuku.

4

Nakládané ryzce | recept Na nálev budeme potřebovat: 1l vody 1/4l octa 60g soli 200g cukru 1─2 bobkové listy 5 kuliček nového koření a 5 kuliček pepře 2 hřebíčky 1 kávová lžička hořčičného semínka Všechny suroviny krátce svaříme a necháme vychladnout. Očištěné a pokrájené ryzce naskládáme do sklenic spolu s mrkví, celerem, květákem a paprikou. Zalijeme studeným nálevem a sterilujeme 20 minut při 80 °C.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.