Jak poznat nejznámější ryzce | recept na nakládané ryzce
Rod ryzců čítá přibližně 80 druhů. Jsou to houby, které žijí v symbióze (úzkém životním společenství) se stromy nebo keři. Mají křehkou dužninu a lámavé lupeny, které při poranění roní mléko. Druhy ryzců s oranžovým mlékem jsou všechny jedlé. Velmi často červiví. Ryzce se výborně hodí k nakládání do octového nálevu. Jak ryzce naložit se dozvíte v dnešním článku.
Co je potřeba
houby ryzce
1l vody
1/4l octa
60g soli
200g cukru
1─2 bobkové listy
5 kuliček nového koření a 5 kuliček pepře
2 hřebíčky
1 kávová lžička hořčičného semínka
Ryzec smrkový Tento ryzec, jak jeho název napovídá, roste hojně v mladších porostech smrků. Roste od srpna do konce října. Klobouk je mírně prohloubený, okraj zůstává dlouho podvinutý. Má oranžovou barvu a zelené pásování. Lupeny jsou oranžové, pomačkáním nejprve oranžově zčervenají a pak zezelenají. Třeň je krátký, válcovitý, dutý, často pokrytý oranžovými skvrnkami. Celá plodnice roní oranžové mléko, které po chvíli změní barvu na nazelenalou.
Ryzec pravý Najdeme ho převážně pod borovicemi od srpna do října. Má vynikající chuť a patří k nejcennějším jedlým houbám. Při poranění z něj prýští oranžové mléko. Klobouk je pásovaný, zbarvený v oranžových odstínech, v mládí podvinutý, v dospělosti nálevkovitý. Za vlhka je slizký. Lupeny jsou husté, sbíhavé na třeň, zbarvené jako klobouk a křehké. Třeň je krátký, křehký, válcovitý, dutý, barvy klobouku. Plodnice příjemně voní a má masitou dužninu.
Ryzec syrovinka Roste od konce července do října ve vlhčích listnatých i jehličnatých lesích pod borovicí, habrem, bukem, dubem. Je to masitá houba ronící bílé mléko, které zasycháním hnědne. Klobouk i třeň mají stejnou barvu ─ oranžovou až rezavěhnědou. Klobouk je vmáčklý a jeho barva do středu tmavne. Třeň je plný, válcovitý, lehce ojíněný. Lupeny jsou i ve stáří bledé až okrové. Ve stáří plodnice a hlavně její mléko nepříjemně slanečkově páchne. Syrovinku někteří jedí i syrovou. Nejchutnější je osolená a okmínovaná, opečená na tuku.
Nakládané ryzce | recept Na nálev budeme potřebovat: 1l vody 1/4l octa 60g soli 200g cukru 1─2 bobkové listy 5 kuliček nového koření a 5 kuliček pepře 2 hřebíčky 1 kávová lžička hořčičného semínka Všechny suroviny krátce svaříme a necháme vychladnout. Očištěné a pokrájené ryzce naskládáme do sklenic spolu s mrkví, celerem, květákem a paprikou. Zalijeme studeným nálevem a sterilujeme 20 minut při 80 °C.
Diskuze k článku