jaktak.cz

Jak připravit hlívu ústřičnou s cibulí a smetanou | jednoduchý univerzální recept z hub

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak připravit hlívu ústřičnou s cibulí a smetanou | jednoduchý univerzální recept z hub. Hlíva ústřičná je houba, která je k dispozici během celého roku. Při vhodných podmínkách pro růst ji od podzimu můžete nalézt při vycházce v přírodě, kdo nerad houbaří, koupí ji v nejbližším supermarketu. Houba je poměrně tuhá, ale obsahuje značné množství zdraví prospěšných látek, proto ji občas zařaďte do jídelníčku. Vyžaduje trochu delší tepelnou úpravu než jiné houby, avšak chutí některé druhy dokonce předčí. V článku naleznete tip, jak hlívu jednoduše připravit.

Co je potřeba

  • 300 g čerstvé hlívy
  • 200 g cibule
  • 300 ml 30% smetany 
  • sůl
  • mletý černý pepř
  • 1 bobkový list

Krok 1

Hlívu ústřičnou naleznete na dřevě listnáčů většinou ve větším množství. Pokud máte štěstí a naleznete ji, neváhejte a sklízejte! Využijete ji v kuchyni i jinak, inspiraci najdete zde https://www.jaktak.cz/jak-vyuzit-hlivu-ustricnou-pro-zdravi-recept-na-tinkturu-z-hlivy-ustricne.html

Krok 2

 Hlívu z přírody odřízněte od dřeva ostrým nožem. Odstraňte případné nečistoty a otřete povrch mokrou utěrkou nebo ji krátce proudem vody opláchněte. Koupenou pěstovanou hlívu také očistěte. Připravte si cibuli – nakrájejte ji nahrubo.

Krok 3

Na dno zapékací misky položte polovinu připravené cibule a na ni rozložte proužky hlívy. Osolte, okořeňte mletým pepřem a položte bobkový list. Překryjte druhou polovinou cibule.

Krok 4

Směs v misce zalijte smetanou s vyšším obsahem tuku. Vložte do trouby a asi 40 minut pečte při 180 °C. Téměř všechna tekutina se za tu dobu odpaří a povrch lehce zhnědne. Již takto můžete hlívu podávat s uvařenými brambory jako plnohodnotný bezmasý pokrm.

Krok 5

Z tohoto základu snadno připravíte dresing, který se hodí k chipsům, hranolkům, cibulovým kroužkům i grilovanému masu. Stačí upečenou směs rozmixovat, a dochutit. Na zředění se hodí zakysaná smetana. Omáčka má výrazně houbovou chuť. Okořenit ji můžete podle vlastní fantazie, ale pozor, abyste nepřekryli chuť hub. Omáčka chutná vlažná i studená.

Do rozmixované směsi můžete také přidat jemně strouhaný sýr a máte výbornou pomazánku. 


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-pripravit-hlivu-ustricnou-s-cibuli-smetanou-jednoduchy-univerzalni-recept-z-hub.html