jaktak.cz

Jak upéct nekynuté preclíky | recept

Složitost: Mírný
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

 Preclíky jsou skvělou svačinou na výlet nebo do školy, ale také zajímavým pohoštěním pro hosty. Většina receptů na preclíky je z kynutého těsta, to ale vyžaduje delší čas na přípravu. Mám pro vás proto návod na preclíky, které budete mít raz dva a přitom si určitě pochutnáte. Těsto je univerzální a lze z něj tvořit i jiné druhy pečiva, záleží na vašem umu a fantazii.

Co je potřeba

  • 250 g nízkotučného tvarohu
  • 200 g Hery
  • 250 g hladké mouky  
  • špetka soli
  • (případně mák, sezam, hrubozrnná sůl na posypání)
  • vejce na potření (nemusí být)

Krok 1

Do mísy odvážíme všechny ingredience, není ani třeba, aby měly pokojovou teplotu, pro zpracování těsta to není důležité. Rukama nebo hnětačem robotu zaděláme těsto tak, aby v něm nebyly viditelné kusy Hery. Pokud nespěcháme, můžeme dát těsto na chvíli odpočinout do lednice, o trochu lépe se s ním pak pracuje, ale nutné to rozhodně není.

Krok 2

Na vál nasypeme trochu hladké mouky a těsto na něj vyklopíme. Aby se nám lépe pracovalo, rozdělíme ho na menší díly. Z nich pak vytvoříme válečky asi o průměru 5 cm, ale záleží hlavně na tom, jak velké preclíky chcete mít.

Krok 3

Z válečků postupně ukrajujeme stejné kousky. Pokud chcete být opravdu profík, tak každý ukrojený kousek zvažte, abyste docílili stejně velkých kusů. Z nich pak rukama vyvalujeme do šířky žížalu. Konce udělejte tenčí. Z žížal pak zatočíme preclíky tak, že oba konce překřížíme, přeložíme přes sebe, otočíme dovnitř a přimáčkneme kraje (viz obrázek). Preclíky pokládáme na plech vyložený pečicím papírem.

Krok 4

Pro větší lesk můžeme preclíky potřít rozšlehaným vejcem. Nakonec je můžeme posypat mákem, hrubozrnnou solí nebo sezamem. Pečeme v troubě vyhřáté na 180  °C asi 20 minut dozlatova. Délka pečení závisí na velikosti preclíků. Každopádně je hlídejte, na povrchu by měly být křupavé a uvnitř měkké a vláčné. Vychladlé podáváme. 

Pokud je chcete několik dní skladovat, tak je po vychladnutí zatáhněte do potravinářské fólie nebo je vložte do igelitového sáčku. Tím sice preclíky ztratí na křupavosti, ale zachová se vláčnost a neztvrdnou. 


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-upect-nekynute-precliky-recept.html