jaktak.cz

Jak umíchat tatarák z červené řepy | recept na zeleninovou specialitu

Složitost: Velmi lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 10 až 30 minut

Tatarák z červené řepy je zjevným důkazem, že i na bezmasé verzi této oblíbené speciality si lze pochutnat. Zvláště pak, pokud je příjemně nasládlá chuť sytě červené šťavnaté zeleniny v dokonalém kontrastu s ostrým křenem, pikantní hořčicí i výrazným worcesterem.

Co je potřeba

  • 500 g vařené červené řepy
  • 1 červená cibule
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce červeného vinného octa
  • 1 lžíce kapary
  • 1 lžička smetanového křenu (Krenex)
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 1 lžíce javorového sirupu (případně medu)

Krok 1

Jako první najemno nakrájejte cibuli a v misce ji promíchejte s olivovým olejem a vinným octem. Takto nechejte 10–15 minut marinovat.

Krok 2

Uvařenou oloupanou červenou řepu nastrouhejte na jemném struhadle a vymačkejte z ní veškerou šťávu, která by výsledný tatarák příliš naředila.

Pro významné urychlení práce lze použít řepu vakuovanou, již předvařenou, kde je ale opravdu důležité dbát na řádné vymačkání šťávy, jelikož takto připravená řepa je podstatně šťavnatější než klasicky uvařená, případně upečená.

Krok 3

Do misky s nastrouhanou řepou pak přidejte marinovanou cibuli a nadrobno nasekané kapary.

Krok 4

Nakonec směs ochuťte hořčicí, Krenexem, medem či javorovým sirupem a worcesterovou omáčkou. Dle chuti osolte a opepřete.

Takto připravenou pochoutku nechejte pár hodin proležet v lednici a následně podávejte s nasucho opečenými toasty.

Znatelně ostřejší chuti dosáhnete přidáním najemno nastrouhaného čerstvého křenu. V takovém případě ovšem doporučuji zvolit jako přílohu klasické, na sádle osmažené topinky, které díky tuku lépe vstřebají pikantnost tataráku.

Z červené řepy můžete připravit řadu dalších specialit, stačí si některou vybrat třeba z dalších receptů na našich stránkách.

  • Trocha majonézy či smetanového sýru přemění tento tatarák ve znamenitou pomazánku.

Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-umichat-tatarak-z-cervene-repy-recept-na-zeleninovou-specialitu.html