Přejít k hlavnímu obsahu

Jak využít křen v boji s nachlazením | tipy a recepty

Jak využít křen v boji s nachlazením |rady a tipy. Křen selský je kořenová zelenina s typickou štiplavou vůní a chutí, která se hodí nejen k hořčici a masu. Křen totiž obsahuje velké množství zdraví prospěšných látek a léčivé účinky křenu pomáhají proti mnohým onemocněním a neduhům. V následujícím článku naleznete rady, jak křen využít v boji s nachlazením a chřipkou.

Co je potřeba

Viz další kroky

1

Křen obsahuje vitamíny skupiny B a velké množství vitamínu C, z minerálů pak hořčík, draslík, fosfor, železo, vápník, zinek a další.

Ne nadarmo se mu přezdívá „český ženšen“, škála jeho léčebných účinků je opravdu široká. Křen má antibakteriální, antivirové a antiseptické účinky, posiluje při rekonvalescenci, ozdravuje střevní mikroflóru (i po užívání antibiotik), bojuje s nachlazením a se záněty močových a dýchacích cest. Skvělé účinky má proti obyčejné rýmě i proti silnému dávivému kašli a angíně.

2

A jak křen při nachlazení používat?

Vnitřně:

  • Křen s medem – Křen s medem využijete proti nachlazení, rýmě a kašli a bronchitidě. Tato přírodní medicína má antibiotické účinky, prohřívá organismus a uvolňuje zahlenění. Stačí smíchat 1 lžíci najemno strouhaného křenu s 1 – 2 lžícemi medu. Užíváme 3x denně 1 lžičku.
  • Křen s jablky – Křen s jablky můžete užívat preventivně i po dobu nemoci. Jedná se i o skvělou přílohu k masu. Smíchejte zhruba 500 g oloupaných a nastrouhaných jablek (kyselejších) a 100 g najemno nastrouhaného křenu a přidejte asi 50 ml jablečného octa a trochu soli. V hrnci si svařte 200 g třtinového cukru s 50 ml vody na nit (trvá to zhruba 5 minut) a smíchejte se směsí. Směs naplňte do malých uzavíratelných skleniček, křen s jablky nemusíte sterilovat.
  • Křen s citronem – Kašička z křenu a citronové šťávy působí proti zahlenění a má antibakteriální účinky. Připravíte ji smícháním 2 lžic najemno nastrouhaného křenu se šťávou z půlky citronu. Kašičku užívejte 2x denně tak, že si do úst dáte zhruba půlku čajové lžičky kašičky, chvíli ji žvýkejte a ponechte v ústech a poté spolkněte. Po jejím užití nějaký čas nepijte, aby léčivé látky mohly v hrdle působit. Jakmile po několika dnech užívání pocítíte po konzumaci kašičky nevolnost, znamená to, že Váš organismus se již dále odhleňovat nepotřebuje.
3

Zevně:

  • Inhalace – Inhalace křenu pomůže při rýmě a kašli. Stačí smíchat 2 lžíce najemno nastrouhaného křenu se 2 lžícemi nastrouhaných jablek, směs přelijeme 1/2 litrem vroucí vody, necháme 5 minut odstát a poté zhruba 10 minut inhalujeme pod ručníkem výpary.
  • Křenová placka – Křenová placka působí na bolest v krku, nachlazení a kašel. Smícháme přibližně 100 g nastrouhaného křenu s 1/2 kilogramem mouky a 2 lžícemi sádla. Z této směsi vypracujeme těsto, vyválíme placku, ohřejeme ji na topení či pánvi, zabalíme ji do ručníku a přiložíme zhruba na 20 minut na záda či ramena. Před přiložením křenové placky se doporučuje místo ještě namazat sádlem, aby nedošlo k podráždění kůže.
  • Pokud Vám vadí štiplavost křenu, krátce jej před použitím spařte vroucí vodou.
  • Pokud máte výkonný mixér, můžete křen místo strouhání rozmixovat.
  • Dlouhodobé užívání velkého množství křenu může podráždit ledviny a žaludek (pozor i při žaludečních vředech). Vnější použití pak není vhodné pro citlivé jedince.
  • Tento článek má pouze informativní charakter a nenahrazuje lékařskou péči.

Varování

Tento článek a jeho jednotlivé body mají pouze informativní charakter. Společnost Solex Services s.r.o. neručí a není odpovědná za škody vzniklé užitím informací (částečným nebo úplným), které jsou uvedeny v článku. Zároveň společnost neručí a není odpovědna za škody vzniklé užitím informací (úplných nebo částečných) obsažených v článku třetí osobou.

Autor: Jana F.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak využít mátu peprnou | rady a tipy
Jak využít mátu peprnou | rady a tipy. Máta peprná je velmi známá a oblíbená bylinka, která se používá k ochucení pokrmů i nápojů a navíc má celou řad…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.