jaktak.cz

Jak ugrilovat asijský tofu špíz se sezamem | zajímavý recept

Složitost: Velmi lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Tóny asijské kuchyně jemnému tofu vyloženě svědčí. Výrazně kořeněné kombinace slaných a sladkých chutí jej během chvilky přemění v překvapivě intenzivní delikatesu, zde navíc lákavě z grilu opečenou a v sezamu obalenou.

Co je potřeba

  • 200 g tofu bez příchutě
  • olivový olej na potření tofu a grilovací pánve

Na asijskou omáčku:

  • 30 ml sójové omáčky
  • 1–2 stroužky česneku
  • 1–2 lžíce medu
  • 1 lžíce rýžového octa
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička Solamylu
  • 4 lžičky vody

sezamová semínka na obalení špízů

Krok 1

Tofu lehce osušte a nakrájejte jej na větší kostky, které napichujte na grilovací špejle.

Krok 2

V rendlíku smíchejte sójovou omáčku, med, rýžový ocet i olivový olej a zpestřete prolisovaným česnekem. Na plotně pak nechejte při mírném ohni zavařit.

Krok 3

V misce mezi tím rozmíchejte Solamyl s vodou do hladké kašovité konzistence.

Krok 4

Jakmile omáčka přejde varem a odpaří se štiplavý tón octu a sójové omáčky, přilijte do rendlíku rozmíchaný Solamyl a za stálého míchání nechejte na plotně zhoustnout. Poté odstavte.

Krok 5

Připravené špízy důkladně potřete olivovým olejem a na grilu či vymaštěné grilovací pánvi je lehce ogrilujte. Jen tak, aby decentně zezlátly.

Krok 6

Teplé špízy poté hojně ze všech stran potřete hustou omáčkou.

Krok 7

Vraťte zpět na rozpálený gril nebo pánev a za častějšího obracení špízy dogrilujte.

Krok 8

Po sejmutí z grilu je ještě horké zasypte či obalte v sezamu.

Nejlepší přílohou je lehký zeleninový salát v doplnění čerstvé světlé bagety či přímo na grilu rozpečené bagety.

  • Dle receptu připravená asijská omáčka se fantasticky pojí i s jemným kuřecím masem. Současně tak s tofu špízy můžete připravit i kuřecí špízy a z jednoho grilu pohostit jak zastánce masových pokrmů, tak rostlinné stravy.

Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-ugrilovat-asijsky-tofu-spiz-se-sezamem-zajimavy-recept.html