jaktak.cz

Jak upéct kynutý koláč s tvarohem na plech | nejlepší recept

Složitost: Mírný
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Když se řekne koláč, každému se vybaví pečivo s kulatým tvarem z kynutého těsta a různou náplní na povrchu – oblíbený moučník, avšak časově náročný. Náš recept, podle kterého si můžete upéct koláč s tvarohovou náplní, vám čas ušetří. Místo tvarování a zdobení několika koláčů upečte jen jeden s náplní podle momentální chuti. Ten náš je s tvarohem a je to ten nejlepší recept na šťavnatou náplň s výbornou chutí.

Co je potřeba

  • 500 g polohrubé mouky
  • 42 g čerstvého droždí nebo 7 g sušeného
  • 100 g krupicového cukru
  • špetka soli
  • 120 g másla
  • 200 ml mléka

Náplň:

  • 100 g másla
  • 80 g cukru krupice
  • 2 vanilkové cukry
  • 500 g měkkého tvarohu
  • 4 vejce
  • 50 g škrobu
  • 1 větší citron
  • 100 g rozinek (i víc)
  • 100 g mandlí (i víc)

tuk a mouka na plech

Krok 1

Rozpusťte máslo nebo jiný tuk. Ve vlažném mléce oslazeném lžící cukru nechte vzejít droždí. Pak z mouky, špetky soli, vlahého másla a v mléce vzešlého droždí vypracujte těsto. Mísu zakryjte utěrkou a nechte těsto v teple kynout nejméně hodinu. Správně vykynuté těsto přibližně dvojnásobně zvětší objem.

Plech s vyššími okraji potřete tukem a poprašte moukou. Těsto vyválejte po celé ploše a utvořte okraje, aby náplň nezatékala pod něj.

Jak na to, aby se těsto povedlo, vám poradíme zde: https://www.jaktak.cz/jak-udelat-dobre-testo-zasady-pri-peceni.html

Krok 2

Oddělte bílky a žloutky, bílky prozatím dejte stranou. Tvarohovou náplň připravíte tak, že utřete změklý tuk s oběma cukry do pěny, přidáte tvaroh a opět dobře promícháte. Pak postupně do hmoty zapracujte škrobovou moučku, žloutky, rozinky a šťávu i nastrouhanou kůru z citronu.

Na závěr zapracujte tuhý sníh z bílků. 

Krok 3

Tvaroh rozetřete na vyválené kynuté těsto na plechu a povrch urovnejte stěrkou nebo cukrářskou kartou. 

Na závěr celý povrch koláče zasypejte mandlemi krájenými na plátky nebo nudličky.

Krok 4

Koláč pečte v předem vyhřáté troubě při 180 °C. Mandle na povrchu musejí zezlátnout. Těsto je tenké, koláč je pečený za chvilku. Tvarohová náplň se zpevní až po vychladnutí.

Kousky koláče lze různě dozdobit, na fotografii jsou motýli z jedlého papíru.

Kynuté těsto je opravdu bez vajec, není to chyba.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-upect-kynuty-kolac-s-tvarohem-na-plech-nejlepsi-recept.html