jaktak.cz

Jak upéct působivé čokoládové řezy se svařeným vínem a krémově jemnou čokoládovou polevou

Složitost: Velmi lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Působivé řezy s výrazně kořeněným akcentem svařeného vína, kterým je zvláčněné hořce kakaové a sladkou bílou čokoládou rozzářené lité těsto, je v souhře s krémově jemnou čokoládovou polevou nepřekonatelným a veskrze působivým, svařeným vínem provoněným, čokoládovým moučníkem.

Co je potřeba

Z uvedeného množství surovin upečete čokoládový moučník na plechu 30×25 cm

Na čokoládové těsto zvláčněné svařeným vínem:

  • 250 g hladké mouky
  • 3 lžíce tmavého kakaa
  • 1 kypřící prášek
  • 150 g krupicového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 250 g rozpuštěné zchladlé Hery
  • 150 ml kupovaného svařeného vína
  • 150 g bílé čokolády

Na pokapání upečeného čokoládového korpusu:

  • 125 ml kupovaného svařeného vína

Na krémově jemnou čokoládovou polevu:

  • 150 ml smetany ke šlehání
  • 150 g čokolády na vaření
  • 100 g másla

Krok 1

Ve větší míse spolu promíchejte mouku s práškem do pečiva a tmavým kakaem, čímž vytvoříte moučný, hořce kakaový základ výsledného čokoládového řezu.

Krok 2

Hořce kakaovou moučnou směs oslaďte krupicovým i vanilkovým cukrem.

Krok 3

Následně do tmavé sypké směsi rozklepněte vajíčka a přilijte kupované svařené víno s rozpuštěnou, avšak zchladlou Herou. Vše nejdříve vařečkou propracujte a poté elektrickým šlehačem na středním stupni 2–3 minuty prošlehávejte do hladké krémové konzistence tak, aby vzniklo lité, hořce kakaové a svařeným vínem provoněné těsto.

Krok 4

Lité tmavé těsto nakonec doplňte nahrubo nasekanou sladkou bílou čokoládou a v rovnoměrné vrstvě naneste na plech s vyššími okraji, který jste předem vyložili pečícím papírem. Takto vložte do vyhřáté trouby na 180 °C (horkovzdušná trouba 160 °C), kde hořce kakaový a sladkou bílou čokoládou rozzářený korpus pečte přibližně 25 minut.

Krok 5

Ihned po vytažení z trouby horký, svařeným vínem zatím jen provoněný korpus, právě svařeným vínem i zvláčněte, tedy rovnoměrně a poměrně hojně pokapejte. Poté nechejte chladnout.

Krok 6

Mezitím začněte připravovat krémově jemnou čokoládovou polevu tím, že v rendlíku za stálého míchání pomalu ohřejte smetanu a rozpusťte v ní nalámanou čokoládu na vaření.

Krok 7

Jakmile se čokoláda ve smetaně zcela rozpustí, rendlík sejměte z plotny a do horké čokoládové směsi vmíchejte nakrájené máslo. Vařečkou vše vymíchejte v hladkou krémově jemnou čokoládovou polevu. Takto nechejte 10–15 minut chladnout, přičemž během chladnutí polevu párkrát promíchejte, aby se na povrchu neutvořil škraloup.

Krok 8

Na úplný závěr pak částečně zchladlou, vláčnou a krémově jemnou čokoládovou polevu naneste na vychladlý korpus a nechejte v pokojové teplotě zcela zatuhnout. Poté přesuňte do lednice k vychlazení a proležení. Nejlépe druhý den pak čokoládový moučník nakrájejte na působivé čokoládové řezy.

  • Stejně tak působivé čokoládové řezy připravíte i s bílou, krémově jemnou čokoládovou polevou, kdy čokoládu na vaření vymění za sladkou bílou čokoládu. Výsledný čokoládový řez pak zapůsobí nejen svým kontrastně barevným laděním, ale i fantastickou chutí.

Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-upect-pusobive-cokoladove-rezy-se-svarenym-vinem-kremove-jemnou-cokoladovou-polevou.html