Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit sirup na svařené víno | recept na domácí svařák

Jak připravit sirup na svařené víno | recept na domácí svařák

Jak připravit sirup na svařené víno | domácí svařené víno. V tomto zimním období není od věci mít svařené víno doslova v pohotovosti. Tento sirup Vám usandní připravu domácího svařáku. Do červeného či bílého vína pak stačí přidat díl sirupu na svařené víno, který je ve své podstatě výluhem svařákového koření a cukru. První pomoc je tak rychle zajištěna a vy si budete moct pochutnat na skvělém domácím svařáku.

Co je potřeba

Uvedené množství ingrediencí je přibližně na 200 ml sirupu.

  • 250 g krupicového cukru
  • 250 ml vody
  • 8 g badyánu
  • 7 g hřebíčku
  • 8 g celé skořice
  • 4 g nového koření
  • kůra z 1 citrónu
  • kůra z 1 pomeranče
1

Krupicový cukr vsypte do nižšího hrnce a na středním plameni ho nechejte povolit, zkaramelizovat. Cukr soustavně promíchávejte, aby se nezačal připalovat.

Jak připravit sirup na svařené víno | recept na domácí svařák
2

Jakmile se začnou tvořit karamelové hrudky a cukr bude získávat zlatavo-medovou barvu, zalijte ho 250 ml vody. Buďte opatrní, z hrnce se bude odpařovat velké množství páry. Tekutinu přiveďte k varu a vařte, dokud se ve vodě vzniklé karamelové hrudky a cukr nerozpustí.

Jak připravit sirup na svařené víno | recept na domácí svařák
3

Poté přidejte veškeré koření (badyán, hřebíček, skořici, nové koření) a zároveň i kůru z citronu a pomeranče. Tu okrájejte škrabkou, abyste použili jen barevnou část a co možná nejvíce se vyhnuli bílé, nahořklé, vrstvě.

Vše společně nechejte na středním plameni povařit, jemně zhoustnout. Pak hrnec odstavte, přiklopte a nechejte do druhého dne odležet, louhovat. Chutě se tím dokonale prolnou a sirup získá tu správnou konzistenci.

Jak připravit sirup na svařené víno | recept na domácí svařák
4

Následující den vylouhovaný sirup přeceďte, přelijte do čisté lahve či sklenice a dobře uzavřete. Skladujte v temnu a chladu. Při přípravě pak už stačí jen ohřát 200 ml červeného či bílého vína a přidat 1–2 lžíce sirupu.

Jak připravit sirup na svařené víno | recept na domácí svařák

Tipy

Společně s kořením a kůrou z citrusů můžete přidat i lžíci rozinek, či vanilkový lusk. Výsledný sirup získá zase trochu jiný šmrnc.

Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak připravit zázvorové svařené víno
Jak připravit zázvorové svařené víno
Jak připravit zázvorové svařené víno | recept na domácí svařák se zázvorem. Když se dvě věci, které samy o sobě zahřejí, spojí dohromady, vznikne z to…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.