jaktak.cz

Jak ze sezónní rebarbory připravit netradiční sladkokyselé čatní

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Pikantní delikatesa s tradiční sladkokyselou chutí, ovšem tentokrát s netradičním zapojením rebarbory a netradičně doladěnou pikantností. Rebarbora podtrhne nakyslý tón čatní, což v dokonalém vyvážení sladkého sušeného ovoce, cukru a šťavnatých jablek spolu s pikantním kořením vykouzlí z rebarborového čatní výtečnou sladkokyselou pikantní pochoutku.

Co je potřeba

  • ¾ kg očištěné rebarbory
  • ½ kg šťavnatých jablek
  • ½ kg červené cibule
  • 200 g sušených vypeckovaných datlí
  • 100 g rozinek
  • 400 g třtinového cukru
  • 50 g čerstvého zázvoru
  • 300 ml červeného vinného octa
  • 1 lžíce hořčičných semínek
  • 1 lžička kari
  • 2 lžičky soli

Krok 1

Netradiční sladkokyselé čatní ze sezónní rebarbory si zaslouží i netradiční přípravu. Na jejím začátku totiž není tradiční povaření všech ingrediencí v jednom hrnci či zkaramelizování základních surovin, ale povaření nasekané cibule, oloupaného a najemno nastrouhaného čerstvého zázvoru spolu s červeným vinným octem. Takto připravený základ rebarborového čatní pak spolu pod pokličkou na středním ohni vařte přibližně 10 minut.

Krok 2

K podušenému a zázvorem provoněnému základu tohoto čatní následně přidejte veškeré zbývající ingredience kromě rebarbory. Přidejte tedy oloupaná a na menší kostky nakrájená jablka, na malé kousky nakrájené vypeckované sušené datle, rozinky, cukr, hořčičné semínko, kari i sůl. Hrnec přiklopte, přiveďte k varu, ovšem poté pokličku sejměte a směs nechejte 10 minut na mírném ohni probublávat, přičemž občas promíchejte.

Krok 3

Nakonec do pikantního základu přidejte nezbytnou, příjemně nakyslou rebarboru nakrájenou na menší kousky, hrnec přiklopte, přiveďte k varu a poté pokličku opět sejměte a dalších 15–20 minut na mírném ohni povařte. Během té doby se odpaří tekutina, cukr zvláční, lehce zkaramelizuje, čímž rebarborové čatní získá typicky hustší, mírně lepkavou konzistenci. 

Krok 4

Horké rebarborové čatní rozdělte do čistých sklenic, zavíčkujte a zchladlé pak uložte do temna, nejlépe sklepa či lednice.

Před prvním ochutnáním nechejte toto netradiční, z rebarbory připravené čatní alespoň 14 dní odležet.  Teprve pak správně vynikne jeho delikátní sladkokyselý tón.

  • Toto netradiční sladkokyselé rebarborové čatní můžete dále a ještě více netradičně vyladit. Sladkokyselý nádech povzbudí balzamikový ocet, kterým můžete červený vinný ocet bez obav zcela nahradit. Experimentovat však lze i s přidaným sušeným ovocem.  Do rebarborového čatní skvěle zapadnou i sladké sušené fíky, meruňky či intenzivní švestky.

 


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-ze-sezonni-rebarbory-pripravit-netradicni-sladkokysele-catni.html