jaktak.cz

Jak připravit domácí svařené víno | výběr nejlepších receptů

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 10 až 30 minut

Svařené víno je v zimě oblíbeným nápojem. S nadsázkou se dá říci, že je symbolem vánočních trhů, kde jeho příjemnou nezaměnitelnou a tak lákavou vůni cítíte ve vzduchu všude. Pití svařeného vína má dlouhou tradici, už ve 2. století po dobytí Evropy Římany se „svařák“ stal celkem běžným nápojem. Populární byl kolem 16. století ve viktoriánské Anglii, kdy řádil mor a bylo bezpečnější pít víno než vodu.

I dnes se určitě v chladnějších dnech těšíte na něco dobrého na zahřátí. Z našich 6 receptů na domácí přípravu svařeného vína si určitě vyberete.

Co si připravit:

Jak postupovat:

Pomeranč a citron nakrájejte na plátky a několik jich odložte stranou na ozdobu. Do hrnce nalijte víno, přidejte ovoce, cukr a koření. Pomalu zahřívejte a těsně před varem odstavte. Podle chuti můžete dosladit.

Co si připravit:

Jak postupovat:

Všechny přísady vložte do hrnce, zakryjte ho poklicí a nápoj přiveďte k varu. Těsně před ním odstavte a rozlijte.

Co si připravit:

Jak postupovat:

Kardamom rozdrťte širokou stranou nože a dejte ho do hrnce společně s ostatním kořením. Pomeranč omyjte v horké vodě, osušte a nakrájejte na centimetrové plátky, přidejte je ke koření a zalijte červeným vínem. Zakryjte poklicí a víno s kořením přiveďte k varu. Těsně před varem hrnec odstavte, přidejte cukr, pomeranč a promíchejte. Svařené víno nechte 15 minut louhovat, pak rozlijte do silnostěnných sklenic.

Co si připravit:

Jak postupovat:

Jablko a pomeranč nakrájejte na plátky nebo klínky. Koření s ovocem vložte do hrnce, zalijte šťávou z hroznů, přidejte cukr a uveďte do varu. Odstavte, vmíchejte med, dobře promíchejte a můžete podávat.

Recept původem ze Španělska můžete připravovat i v létě, jedná se vlastně o známou osvěžující sangriu podávanou s ledem.  V zimě chutná i jako horký nápoj na zahřátí.

Co si připravit:

Jak postupovat:

Všechny přísady kromě alkoholu přiveďte k varu a odstavte. Poté vmíchejte víno a vodku.

Připravte si:

Jak postupovat:

Smíchejte v hrnci vše dohromady a přiveďte k varu. Nechejte vařit asi půl minuty a odstavte. Nechte stát v zakrytém hrnci asi hodinu. Pak můžete rozlévat do sklenic, podle potřeby nápoj můžete ohřát.

Další recept na vánoční nápoj glogg, tentokrát ze Švédska si můžete přečíst zde v článku.

při opravdu velkých mrazech vás pití horkého svařáku nezahřeje? Pocit tepla je jen krátkodobý, alkohol rozšiřuje cévy a tělo se rychleji ochlazuje. To znamená, že pití svařeného vína na zahřátí je chyba. Nápoj vás ve skutečnosti nezahřeje, nýbrž ochladí.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-pripravit-domaci-svarene-vino-vyber-nejlepsich-receptu.html