Jak připravit tradiční švédský glögg podle originálního receptu | z mezinárodní kuchyně. Glögg je horký nápoj z kořeněného červeného vína populární v severských zemích od 17. století, kdy si tehdejší panovník oblíbil německý glühwein (svařené víno). Nápoj se připravuje v mnoha zemích a liší se v přidávaných ingrediencích, základ však vždy tvoří červené víno. Ve Švédsku se k němu zakusuje kynuté pečivo se zázvorem, které si můžete upéct podle tohoto návodu: https://www.jaktak.cz/jak-upect-svedske-lusse-kattor-kynute-pecivo-se-safranem.html
Co je potřeba
1 lžička semínek kardamomu
2 svitky cejlonské skořice
kousek sušené kůry z hořkého pomeranče
20 hřebíčků
kousek čerstvého zázvoru
100 ml vodky
1 lžička vanilkového cukru
250 g cukru
50–100 g mandlí
50–100 g rozinek
750 ml červeného vína
1
V hmoždíři rozdrťte semínka kardamomu. Skořici, pomerančovou kůru a zázvornalámejte na menší kousky. Veškeré koření vložte do skleničky s uzávěrem, zalijte vodkou anechte minimálně 24 hodin louhovat. Klidně dobu prodlužte, nápoj bude mít intenzivnější chuť a vůni.
2
Ve víně rozpusťte oba cukry, míchejte bez zahřívání a jakmile se cukr rozpustí, přidejte přefiltrovanou kořeněnou vodku. Takto připravený glögg můžete uložit do chladničky na později, vydrží asi týden až dva.
3
Až bude příležitost k pití horkého nápoje, stačí do tekutiny vložitrozinky a na nudličky pokrájené oloupané mandle. Při střední teplotě za stálého míchání zahřívejte a těsně před tím, než začne glögg vřít ho odstavte.
Tipy
Na svařák nemusíte mít nejdražší víno, chuť mu dodá směs koření.
Jak udělat dánský vánoční Glogg | recept na vánoční nápoj. Vánoce v Dánsku začínají první adventní neděli a Štědrý den je vyvrcholením vánočních oslav…
Diskuze k článku