Jak uvařit gulášovou polévku s pivem pro pravé chlapy
Složitost:
Mírný
Cena:
1 - 1000 Kč
Potřebný čas:
30 minut a více
Klasická gulášová polévka je sázkou na jistotu, když chcete potěšit opravdové chlapy u stolu. Je vydatná, plná chuti a zároveň zahřeje po náročném dni nebo při rodinné oslavě. Tahle varianta s pivem dodá oblíbenému receptu šmrnc a připomene, proč je guláš takovým hitem českých kuchyní.
Co je potřeba
- 500 g hovězího masa (nejlépe kližka nebo plec)
- 2 větší cibule
- 3 stroužky česneku
- 2 lžíce sádla nebo oleje
- 1 lžíce sladké papriky
- 1 lžička mleté pálivé papriky (podle chuti)
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 500 ml vývaru nebo vody
- 300 ml světlého piva
- 2 brambory (na zahuštění, nakrájené na kostičky)
- sůl, pepř, majoránka podle chuti
- Na sádle osmaž dozlatova nakrájenou cibuli. Přidej prolisovaný česnek a krátce orestuj.
- Přidej maso nakrájené na kostky, osol, opepři a opeč ze všech stran.
- Vmíchej sladkou i pálivou papriku, rajčatový protlak a rychle promíchej, aby paprika nezhořkla.
- Zalij vývarem a pivem, přidej brambory a duste pod pokličkou na mírném ohni asi 1,5 hodiny, dokud maso nebude měkké.
- Dochuť majoránkou, případně dosol a opepři. Podávej s čerstvým chlebem nebo houskovým knedlíkem.
Tahle polévka je sytá, voňavá a má v sobě tu správnou „chlapskou“ sílu. Skvělá na zahřátí i na pořádnou chuťovou jízdu u oslavy tatínků!
Chceš i tip na nějaký „chlapský“ aperitiv nebo něco dalšího ke guláši? Pak se podívej na to, jak si vyrobit pivo tady: Jak si vyrobit domácí medové pivo | jaktak.cz.