jaktak.cz

Jak přivítat Advent | tipy

Složitost: Mírný
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Advent je začátek liturgického roku, doba přípravy na Vánoce, přípravu na oslavu narození Ježíše a očekávání jeho příchodu (latinské slovo adventus znamená příchod).  Advent trval dříve až 6 týdnů, čtyři adventní neděle stanovil počátkem 7. století až papež Řehoř Veliký. Období začíná čtvrtou neděli před Štědrým večerem a může připadnout na jakýkoli den mezi 27. listopadem a 3. prosincem. Konec adventu pak představuje západ slunce Štědrého večera, ovšem někdy se za konec považuje až půlnoc. Datum adventních nedělí je pohyblivé. Je to proto, že poslední adventní neděle, tedy čtvrtá, připadá vždy na neděli před 25. prosincem. Křesťanskou tradici využili v moderní době obchodníci a jednotlivé adventní neděle pojmenovali názvy, jež s liturgií nemají nic společného (neděle železná, bronzová, stříbrná a zlatá).

 

 

Zkusme se přiblížit původnímu smyslu a poslání svátku. Posílíme tím částečně své zdraví a „lehká dieta“ před nadcházejícím vánočním hodováním nám jen prospěje. Adventní doba byla dříve časem vánočního půstu, a proto omezíme v tomto období konzumaci masa a pokusíme se jíst trochu zdravě. Více zeleniny, ovoce a ryb. Ryby jsou tradičním postním pokrmem, stejně jako jídla z hrachu, jáhel, hub, krup a zeleniny. Takový kapr načerno, staročeská muzika neboli odvárka i pokrm s veselým názvem kočičí svatba  dobře chutnají i dnes. To staročeská pučálka to má těžší, dříve velmi častá úprava hrachu málokoho zaujme, ale za vyzkoušení stojí.

Zakázány byly veškeré zábavy, tanec a zpěv. Ale i tak se o adventu konaly některé lidové obřady, které tento zákaz více méně porušovaly.

České tradiční Vánoce představují neuvěřitelné množství zvyků a obyčejů. Máte je rádi a chtěli byste si je udržet či předat dál? Poradíme vám, jak na tradiční zvyky.

V dnešní době je čas adventu naplněn řadou překrásných setkání, počínaje společným rozsvícením vánočního stromu, koledami, mikulášskou nadílkou a také Ježíškovou poštou. Krásným završením předvánočního období bývají ve městech živé betlémy. Jsou to biblické příběhy doplněné písněmi a tancem, někdy s hudebním doprovodem. Adventní víkendy, zpestřené vánočním trhem s punčem a vánočním cukrovím, dovedou provonět celé město a každého svátečně naladí. Na některých vesnicích, bývá to nyní již více rozšířené, se o první adventní neděli konají na návsi vepřové hody. Podává se polévka prdelačka, jitrnice a jelítka i voňavá pečínka. Zapíjí se dobrým pivem, vínem, co kdo má rád.

Informace o pořádaných akcích naleznete na internetu nebo v denním tisku. Zvlášť mohu doporučit stránku Kudy z nudy.

Adventní doba je návrat ke starým tradicím, probouzí emoce a podněcuje trochu pokory před tím, co přijde, je obdobím zklidnění a dříve i půstu.  Téměř v každé rodině se o první adventní neděli rozsvěcují svíčky na adventním věnci. Je to vlastně příprava a předzvěst toho, že vánoční svátky nadcházejí. Adventem také začíná některým z nás každoroční maratón v kuchyni, začínají se péct vánoční perníčky a drobné cukroví, aby se stihlo do svátků správně rozležet. Hledáte inspiraci na vánoční cukroví? Podívejte se na naši stránku na facebooku Vánoční cukroví - recepty s fotkou. Také předvánoční úklid dá pořádně zabrat. Pokud chcete prožít svátky v poklidu, vytvořte si harmonogram.

 

Proč právě věnec? Existuje několik teorií. Podle jedné věnec (kruh) symbolizuje věčnost stejně jako stálozelené rostliny. Plamének svíčky představuje světlo Spasitele, jehož druhý návrat očekáváme a oslavujeme. Svíce představují Kristův kříž – musí být v kruhu a každá znamená požehnání pro jednu světovou stranu. Setkat se můžete i s pátou svící ve středu věnce tzv. Kristovou, která se zapaluje na Štědrý večer a Boží hod – představuje duchovní čistotu. V některých zemích katolická církev zapaluje fialové svíce o první, druhé a čtvrté adventní neděli. Třetí neděli se používá svíce růžová, pojmenovaná Gaudete (radujte se). Protestantská církev volí svíce červené jako symbol Kristovy krve prolité za naši spásu, nebo modré, jako symbol počátku nového stvoření.

Dnes si každý většinou volí barvu podle svého vkusu a aktuálních módních trendů. Barvou roku 2024 je tmavě červená.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-privitat-advent-tipy.html