jaktak.cz

Jak udělat výborný fazolový guláš bez masa | jednoduchý recept

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Fazolový guláš je levné a vydatné jídlo, které mají v oblibě více muži, i když ženám také náramně chutná. Jen ženy si fazolový guláš často odepřou z estetických důvodů – fazolový guláš patří k nadýmavým jídlům, s tím se prostě musí počítat. O víkendu či na chalupě si ho ale  rádi připravíme. Jak na něj, se dozvíte v následujícím článku, v němž přinášíme návod na jeho základní podobu i možné varianty.

Co je potřeba

  • vařené fazole (podle toho, jak chcete mít guláš hustý, stačí 400 g pro 4 osoby)
  • 2 středně velké cibule
  • 3 lžíce oleje, sádla nebo jiného tuku
  • sůl podle chuti
  • 1 lžíce mleté papriky
  • 1 lžička kmínu
  • volitelně česnek, chilli, mletý pepř, bujón – na závěrečné dochucení
  • základní kuchyňská výbava

Krok 1

Fazolový guláš je z nutričního hlediska zdravé jídlo. A když jej připravujeme z „prvosurovin“ (tedy nikoliv z konzerv a polotovarů), je fazolový guláš levný. Nevýhodou je poměrně dlouhá doba vaření fazolí, a tedy spotřeba energie. Doba varu se ovšem sníží až o dvě třetiny, když fazole předem namočíme a k vaření použijeme tlakový hrnec. Dobře poslouží i konzervované fazole, jen se s nimi jídlo trochu prodraží.

Krok 2

Fazolový guláš připravujeme nejčastěji z barevných fazolí: červených, strakatých i černých. Bílé fazole nebo zelené fazole mungo mají trochu jinou chuť, která je předurčuje spíše k jiným typům úpravy (zadělávané, nakyselo, s rajskou omáčkou a podobně). Fazole kupujeme v běžných obchodech obvykle v půlkilovém balení. Velké ploché strakaté fazole se objevují na tržnicích jako zboží prodávané na váhu.

V tomto článku vám poradíme, Jak se vyznat v odrůdách fazolí 

Krok 3

Před úpravou je třeba fazole nejprve propláchnout, aby se zbavily mechanických nečistot a příměsí. Potom fazole na několik hodin namočíme, čímž až nabobtnají. Objem vody musí proto být asi dvojnásobný. Fazole vaříme ve vodě, v níž se namáčely, pouze ji doplníme. Protože budou fazole zpočátku varu pěnit, použijeme hrnec s dostatečnou prostorovou vůlí.

Krok 4

Fazole na guláš vaříme bez soli, se solí by ztvrdly. Od dříve doporučovaného používání jedlé sody k vaření se už upustilo, podle odborníků na výživu prý soda zapříčiňuje ztrátu některých hodnotných látek – zejména vitaminů. V papiňáku fazole namočené vaříme asi 25 až 30 minut, v obyčejném hrnci 80 až 100 minut. Záleží na druhu fazolí. Stav uvaření (a to i v tlakovém hrnci) kontrolujeme. Uvařená fazole je celistvá, ale uvnitř dokonale měkká. Nesmí být na jazyku krupičkovitá

Krok 5

Uvařené fazole scedíme, ale vodu z vaření nevylíváme. Na třech lžících oleje nebo větší lžíci sádla zpěníme dvě cibule nakrájené na půlkolečka nebo na měsíčky. Když je cibule zlatá, přidáme vrchovatou lžíci mleté sladké papriky a lžičku drceného kmínu. Koření necháme jednou zpěnit a hned na ně nasypeme fazole. Promícháme a podlijeme vodou z vaření, aby byly fazole ponořené.

Krok 6

Uvedeme k varu, přisolíme nebo do budoucího fazolového guláše přidáme bujonovou kostku. Chvíli vaříme, aby cibule změkla. Některé fazole se rozvaří, prasknou a samy začnou guláš zahušťovat. Některým fazolím „pomůžeme“ tím, že je rozmačkáme. Proto někdy není třeba zahušťovat moukou. Jen v případě, že se jedná o druh fazolí, které moc nepraskají, zahustíme fazolový guláš zátřepkou z vody a mouky. Nakonec doladíme chuť přidáním drceného česneku, pálivé nebo chilli papriky, mletého pepře.

Krok 7

Fazolový guláš vylepšíme, když:

  • na cibulový základ přidáme nakrájenou dobrou uzeninu nebo vařené či uzené maso
  • základ utvoříme z podušené cibule, zelených paprik a rajčat
  • zátřepku rozmícháme ve smetaně
  • fazole přidáme na podušené brambory
  • do fazolového základu přidáme zbylý hovězí guláš

Krok 8

Fazolový guláš podáváme v hlubokých talířích, jumbo-hrnkách nebo v bujonových miskách. Obvykle je zvykem přikusovat k němu chleba nebo jiné pečivo. Fazolový guláš jíme teplý, ale některým lidem chutná i mírně prochladlý.

Podívejte se také, jak zahustit guláš bez mouky

Další recept, který by vás mohl zajímat je fazolový guláš s klobásou


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-udelat-vyborny-fazolovy-gulas-bez-masa-jednoduchy-recept.html