jaktak.cz

Jak připravit šťavnaté mleté maso a další rady a tipy pro mleté maso

Složitost: Mírný
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Mleté maso má v kuchyni svou pevnou pozici, neboť se z něj dají připravit úžasně dobré pochoutky. Mleté maso může být různého druhu, z vepřového masa, hovězího nebo namíchané z těchto obou typů, z drůbežího masa i zvěřiny. Každé mleté maso je svým způsobem specifické, má odlišnou chuť a také se jinak upravuje a ochucuje. Hovězí maso a všechny ostatní typy masa, které jsou bez tuku, se mohou po upečení někomu zdát suché a málo šťavnaté. Na to existuje dobrá a užitečná rada, která následuje v tomto článku.

Krok 1

Jak mleté maso dobře spojit

Nejčastěji se využívá mleté maso k přípravě různých druhů sekané nebo karbanátků. K tomuto účelu by mělo být mleté maso opravdu pikantní, chutné a dobře okořeněné. Doporučuje se koření jako je česnek, majoránka, cibule, dobromysl, chilli, výborné je přidat do sekané z mletého masa lžíci hořčice. Aby se mleté maso při přípravě lépe spojilo, přidáme k němu syrový najemno nastrouhaný brambor, anebo 2 až 3 lžíce kysané smetany.

Krok 2

Aby mleté mase nebylo suché

Na drobné kostičky nakrájená slanina, kterou do mletého masa přidáte, je vynikající postup a dobrá rada k tomu, aby bylo mleté maso z hovězího nebo drůbežího masa šťavnatější.

Krok 3

Jak mleté maso nastavit

Někdy se stane, že přijde více strávníků a my správně tušíme, že by množství, které máme k dispozici, nemuselo stačit. Tady je lehká pomoc. Do mletého masa můžeme přidat různé pomazánky, ale i lžíci nebo dvě polohrubé nebo hrubé mouky. Nejlepší je přidat do mletého masa vařené brambory. Je nutné brambory nastrouhat na jemném struhadle, větší kousky by vadily, špatně by se zpracovaly. Věřte, že na výsledné chuti to nebude vůbec znát.

Krok 4

Kombinace mletého masa

Vhodná kombinace mletého masa je s uzeným nebo zvěřinou. Musíme mít na zřeteli, aby polovina zpracovaného mletého masa byla libová a druhá polovina tučnější. Do sekané z mletého masa můžeme přidat také kapustu nebo droždí opražené na tuku, případně i na cibuli. Mleté maso spojujeme a nastavujeme obvykle namočeným rohlíkem nebo žemlí. Právě tak dobře maso spojí povařené ovesné vločky nebo již doporučené vařené strouhané brambory.

Krok 5

Mleté maso zpracujeme co nejdříve

Mleté maso musíme ihned tepelně zpracovat, protože se velmi snadno kazí. Pomůže maso dobře prosolit, vydrží trochu déle, ale přesto zásada včasného zpracování je na místě.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-pripravit-stavnate-mlete-maso-dalsi-rady-tipy-pro-mlete-maso.html