jaktak.cz

Jak odstranit zápach ze psí tlamy

Složitost: Mírný
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 10 až 30 minut

Pes je nejbližší přítel člověka, jak praví známé pořekadlo. Ale i sebelepší přítel přestává být kamarádem, pokud se mu dere nepříjemný zápach z jeho úst. V takovéto chvíli se stává mazlení se čtyřnohým kamarádem spíše adrenalinovou záležitostí, která trvá pouze tak dlouho, na jak dlouho jste schopni zadržet dech. Jak odstranit zápach ze psí tlamy vám poradí následující řádky.

Krok 1

Příčina zápachu Zápach vycházející z úst vašeho čtyřnohého kamaráda může mít celou řadu příčin. Nejčastější příčinou bývá nulová ústní hygiena, následuje usazování potravy mezi zuby a hnilobné procesy. Rozkladem potravy dochází ke tvorbě plaku na zubech, který se během několika dnů mění v zubní kámen. Celý proces tvorby zubního plaku může být doprovázen zánětlivým onemocněním dásní, které v krajním případě končí paradentózou tj. vypadáváním zubů. Zápach z psí tlamy může být však způsoben i závažnějšími příčinami, jako jsou onemocnění vnitřních orgánů, mezi něž patří žaludek, ledviny či játra. Pokud zápach přetrvává i v případě pravidelné a důsledné ústní hygieny, pak je nejlepší návštěva veterináře.

Krok 2

Zubní plak Plak je mírnou variantou znečištění psího chrupu. Projevuje se pouze nažloutlým až žlutým zabarvením chrupu. Lze jej odstranit mechanicky pomocí hadříku nebo ještě lépe pomocí psího zubního kartáčku. Jedná se o malý kartáček, který lze navléct na prst. Nezapomeňte, že při čištění zubů u psa nelze používat klasickou zubní pastu. Musíte použít speciální zubní pastu pro psy. Abyste čištění psovi zpříjemnili, můžete použít psí zubní pastu s příchutí – nejlépe masa. U psí zubní pasty se předpokládá, že jí pes při čištění chrupu spořádá řádné množství. Z tohoto důvodu obsahují psí zubní pasty látky, které psům nepodráždí žaludek. Návod na čištění psích zubů naleznete na Jak vyčistit psovi zuby

Krok 3

Zubní kámen Zubní kámen má barvu žlutohnědou až sytě hnědou. U zubního kamene je jeho odstranění složitější. Mechanicky lze zubní kámen odstranit pomocí škrabky. V tomto případě však buďte obezřetní, protože nesprávnou manipulací můžete pejskovi poškodit dásně. Navíc mnoho psů nemá rádo tyto zkrášlovací procesy a už vůbec ne ty, které se dějí v jejich tlamě. Pro odstranění zubního kamene tedy doporučuji navštívit veterináře, který zubní kámen pejskovi odborně odstraní pod narkózou využitím ultrazvuku. Cena tohoto zákroku se pohybuje v řádu 700–2 200 Kč.

Krok 4

Jak často čistit psovi zuby Psovi čistěte zuby alespoň 1 x týdně. U každého psa bude potřeba jiná. Ve chvíli, kdy uvidíte, že se psovi objevuje na zubech plak, je čas mu je přejet kartáčkem. Při čištění zubů buďte důslední a čistěte nejen řezáky, ale také stoličky.

Krok 5

Další možnosti čištění chrupu V rámci prevence péče o psí chrup můžete svému čtyřnohému kamarádovi dopřát speciální žvýkací kosti nebo tyčinky, které jsou uzpůsobeny svým tvarem i složením k čištění zubů. Pozor tyto tyčinky a kosti způsobují pouze mechanické čistění chrupu od plaku. V případě zubního kamene či zánětu dásní nevykazují žádný účinek, ba naopak mohou pejskovi spíše uškodit.

Krok 6

Čištění záhybů kolem tlamy Příčinou zápachu mohou být také záhyby kolem psí tlamy. Hlavně v oblasti dolního pysku, kdy se v záhybech usazují sliny, zbytky potravy a vše, kde pes strkal svůj čumák. Kůže v těchto záhybech bývá podrážděná a může zde vzniknout zánět. Tyto záhyby ošetřujte navlhčeným kapesníkem. Po ošetření využijte roztok peroxidu vodíku nebo hypermanganu. Pro zahojení zánětu je vhodná jodová nebo kalciová mast.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-odstranit-zapach-ze-psi-tlamy.html