jaktak.cz

Jak upéct banánový chlebíček bez vajec a mléka | recept

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Banánový chlebíček | recept. Přezrály vám banány a nevíte co s nimi? Navíc vám došlo mléko i vajíčka nebo tyto suroviny vůbec nepoužíváte? Máte chuť na něco sladkého? Vyzkoušejte si připravit lahodný a zdravý banánový chlebíček. Příprava je snadná a časově nenáročná. Banánový chlebíček vám jistě zachutná natolik, že se k jeho přípravě budete neustále vracet. Pojďme si společně upéct skvělý banánový chlebíček.

Co je potřeba

- 4 středně zralé nebo přezrálé banány (cca 300 g)
- 1,5 hrnku celozrnné mouky (180 g), hrnek = 250 ml
- 0,5 hrnku kokosového či jiného rostlinného oleje (125 ml)
- 0,5 hrnku hnědého či nerafinovaného třtinového cukru
- ¼ lžičky skořice
- 0,5 lžičky vanilkového cukru či extraktu
- špetku mletého muškátového oříšku
- 1-2 lžíce slunečnicových semínek (nejsou nutné), také můžete přidat nasekané ořechy či hořkou čokoládu, rozinky, lněné semínko apod.
- 1,5 lžičky kypřícího prášku (doporučuji bez fosfátů, např. s vinným kamenem)
- 0,5 lžičky jedlé sody
- špetka mořské soli

Krok 1

Troubu předehřejte na 180 °C. Formu na chleba vymazejte olejem. Můžete použít i kulatou formu na koláč. Ve větší míse smíchejte nakrájené banány a hnědý cukr. Můžete použít i klasický bílý cukr či jiné sladidlo ─ rýžový sirup nebo datlové pyré, které si můžete velmi rychle vyrobit doma, recept najdete zde: Jak udělat datlové pyré, zdravou náhradu cukru . Banány pořádně rozmačkejte vidličkou nebo použijte tyčový mixér.

Krok 2

Do směsi přidejte olej, vanilku, skořici, muškátový oříšek a dobře promíchejte. Na mísu s banánovou hmotou položte jemnější sítko a prosejte mouku smíchanou s práškem do pečiva, sodou a solí. Důkladně míchejte, až získáte kompaktní hmotu. Přidejte slunečnicová semínka, případně oříšky či čokoládu. Vše opět zamíchejte.

Krok 3

Banánový chlebíček pečte na 180 °C asi 30-40 minut nebo dokud nebude zapíchnutá špejle čistá. Po vychladnutí vyjměte z formy a servírujte. Pokud chlebíček nesníte na posezení, zabalejte jej do fólie a uchovávejte v ledničce. Před podáváním chlebíček zahřejte, bude chutnější. V tomto receptu není třeba použít vajec, protože stejně dobře nám poslouží právě rozmixované banány. Dobrou chuť!

Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-upect-bananovy-chlebicek-bez-vajec-mleka-recept.html