jaktak.cz

Jak upéct zdravý sladký jáhelník | recept

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak upéct zdravý sladký jáhelník | recept. Jáhelník je skvělý moučník! Jáhly jsou obilovina, která působí zásadotvorně, což při dnešní převažující kyselinotvorné stravě jistě oceníme. Také je lze jako jediné kombinovat s čerstvým i sušeným ovocem. Obecně by se totiž, dle zásad dělené stravy, mělo jíst ovoce samostatně a s minimálně hodinovým odstupem od jiného jídla. Jáhly také obsahují vysoké množství železa, dále hořčík, draslík, fosfor, křemík, vlákninu a vitamíny skupiny B. Jsou syté, zahřívající a bezlepkové. Chcete-li zdravě mlsat, pak si pojďte společně upéct zdravý a chutný jáhelník.

Co je potřeba

Na základní recept budeme potřebovat:

- 150 g jáhel

- 750 ml rostlinného mléka (ovesné, sójové, kokosové, mandlové)

- cca 5 lžic sladidla

- 4 lžíce rozinek

- nasekané ořechy či semínka, nasekaná hořká čokoláda (není nutné)

- skořice

- špetku soli

Krok 1

Postup přípravy: Jáhly minimálně 2x spařte vroucí vodou a sceďte, odstraníte tak nežádoucí hořkost. Poté je vložte do hrnce, přidejte mléko, špetku soli. Občas promíchejte a vařte tak dlouho, dokud vám nevznikne hustá kaše (musí jít roztírat). Poté vmíchejte sladidlo, skořici a rozinky, případně oříšky či jiné dobroty. Jako sladidlo můžete použít rýžový nebo javorový sirup, datlové pyré (recept najdete zde: Jak udělat datlové pyré, zdravou náhradu cukru ), rozmixované rozinky, banán apod. Samozřejmě lze použít i klasický cukr, ale to už nebude to zdravé mlsání. Slazení medem se pro pečení příliš nedoporučuje, lepší je jej sníst syrový. A nyní tolik populární agávový sirup také nelze označit za zdravou náhradu cukru, je příliš koncentrovaný. Troubu předehřejte na 180 °C a vymažte vhodnou formu tukem. Vysypávat není třeba. Až směs trochu vychladne, rozetřete ji důkladně do formy a pečte přibližně 40 minut, dokud povrch nezezlátne.

Krok 2

Jáhelník si můžete vychutnat jen takto samotný nebo s některou (nebo všemi) z následujících náplní: Vanilkový tofu tvaroh: 1 kostku bílého tofu (cca 200 g) rozmixujte s trochou vody, oslaďte, přidejte lžíci citrónové šťávy a špetku vanilkového cukru či extraktu. Směs naneste na polovinu jáhelné hmoty a překryjte druhou polovinou jáhel. Strouhaná jablka: 4 jablka nastrouhejte na hrubším struhadle, přidejte skořici a rozinky a zahustěte například Mišutkou ─ instantní kukuřičná kaše (k dostání v prodejnách zdravé výživy) nebo kukuřičným škrobem. Pokud by jablka byla moc šťavnatá, jáhly by se rozmočily a to nechceme :) Švestková či hrušková povidla: Cca 250 g hustých povidel stačí lžičkou rozetřít na polovinu jáhelné hmoty a překrýt druhou polovinou.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-upect-zdravy-sladky-jahelnik-recept.html