jaktak.cz

Jak na domácí studentskou čokoládu | recept

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 10 až 30 minut

Domácí studentská čokoláda | recept. Domácí čokoláda s oříšky, rozinkami nebo želé kousky je hotová za chvilku a můžeme si do ní dát jen to, co máme rádi. Čokoláda je známá svými povzbuzujícími účinky na aktivitu mozku, zlepšuje myšlení a pozornost, a proto s kombinací s výživnými oříšky a rozinkami je skvělou volbou pro studenty i duševně či fyzicky pracující. Někdo nerad rozinky, někdo má zase alergii na oříšky, tuto čokoládu si můžeme upravit přesně podle našeho gusta. Použijeme kvalitní čokoládu na vaření s obsahem nejméně 50% kakaa, abychom minimalizovali obsah cukru a využili blahodárných účinků minerálních látek v ní obsažených – hořčíku, fosforu, železa a dalších. 

Co je potřeba

  • čokoláda na vaření s obsahem min 50% kakaa
  • oříšky, arašídy, rozinky, želé apod.
  • krabičku od bonboniéry, silikonovou formu nebo jakoukoli krabičku či formičku vyloženou alobalem

Krok 1

Nejdříve si připravíme náplň:

Oříšky opražíme, aby byly křupavé a chutnější. Oříšky pražíme na suché pánvi na mírném ohni 10 až 20 minut, dokud se nerozvoní. V troubě pražíme při teplotě 160 °C asi 15 až 30 minut. Na pánvi často mícháme a dáváme pozor, aby se nespálily. Z lískových oříšků a mandlí pak můžeme oloupat slupku (půjde to lehce, dáme-li oříšky mezi utěrku na podložku a promneme). Ořechy i semínka je vhodné i předem namočit, aby se aktivoval proces klíčení. Budou pak stravitelnější a nutričně bohatší. Více se o důležitosti namáčení a potřebné doby dozvíte v tomto článku: Jak namáčet ořechy a semínka. Opražit můžeme i namočené ořechy.

Arašídy je nutné opražit vždy, protože patří mezi luštěniny a bez opražení jsou špatně stravitelné. V obchodě jsou k dostání většinou už pražené. Vybereme si ty nesolené, i když kombinace solených arašídů a čokolády zní také lákavě.

Rozinky opláchneme pod teplou vodou, protože většina dostupných rozinek je ošetřena sířením. To platí i pro sušené meruňky, které můžeme nakrájet a použít třeba místo želé. Rozinky jsou bohaté na železo.

Krok 2

Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu nalámanou na kousky. Roztápíme na mírném ohni, mícháme a hlídáme – čokoláda se nesmí vařit ani spálit. Čokoládu na vaření volíme proto, aby měla výsledná čokoláda příjemnou konzistenci. Vysokoprocentní hořká čokoláda by byla po ztuhnutí tvrdá, ale komu to nevadí, použít ji může. Případně je možné čokoládu při rozpouštění naředit asi lžící tuku – máslem, kokosovým olejem, kakaovým máslem.

Krok 3

Krabičku si vyložíme alobalem, plastovou či silikonovou formu vykládat není třeba. Do formy nasypeme opražené oříšky a sušené ovoce dle našeho výběru a zalejeme tekutou čokoládou. Necháme ztuhnout v lednici, poté vyjmeme z formy a máme hotovo.

Krok 4

Takto připravenou čokoládu uchováváme raději v lednici, protože za pokojové teploty je měkčí než ta klasická.

Můžeme si vytvořit i čokoládové pralinky třeba s lískovými oříšky. Výborně nám k tomu poslouží forma ve tvaru oblíbených mořských plodů, srdíček či kytiček.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-na-domaci-studentskou-cokoladu-recept.html