jaktak.cz

Jak osázet předokenní truhlíky | rady a tipy

Složitost: Velmi lehké
Cena: 1 - 1000 Kč

V polovině května již můžete vyzdobit okna nebo balkony květinami v nádobách. Po tzv. ledových mužích už většinou nehrozí tak nízké teploty, které by mohly mladé rostlinky zahubit. Aby byly vaše truhlíky nebo květináče co nejkrásnější a květy vám dělaly radost co nejdéle, přinášíme několik rad a tipů, jak na to. 

Co je potřeba

  • sazenice květin
  • zemina
  • nádoba na osázení
  • PET lahve

Věnujeme dostatečnou pozornost výběru nádoby, ve které budeme rostlinky pěstovat. Můžeme si vybrat z různých materiálů a různých cenových úrovní. Každý materiál má své pro a proti. Krásně vypadají truhlíky a květináče z keramiky, nevýhodou je, že jsou těžké a hůře se s nimi manipuluje. Plast zase na slunci vybledne a křehne, ale je levný a jde snadno zamaskovat např. vložením do proutěného obalu. Květiny se dají pěstovat i ve vyřazených kuchyňských nádobách, dostatečně velkých plechovkách nebo jen v pytli na odpadky, který se naplní zeminou a vloží do starého košíku. Vybíráme takový truhlík nebo nádobu, která se bude hodit k celkovému charakteru výzdoby.

Květiny pěstované v nádobách mají vyšší nároky na živiny a zálivku, než ty, co jsou pěstované ve volné půdě. Truhlíky a květináč by měly mít odtokový otvor, aby mohla vytéci přebytečná voda ze zálivky. Zkušenější pěstitelé mohou pěstovat květiny v květináčích bez odtoku, ale jen na krytých terasách a balkonech, kam neprší. Na dno takové nádoby dáme asi 2 cm drenážní vrstvu z drobného štěrku, aby kořeny nebyly ve vodě a neuhnívaly. Na drenážní vrstvu nasypeme zeminu, kterou koupíme v zahradnictví podle druhu pěstovaných rostlin. Muškáty potřebují jiné složení půdy než např. na hnojení náročné surfinie. Pokud máte vlastní zdroj zeminy, vybírejte kyprou, dobře propustnou. Smíchejte ji s kompostem.

Po zasazení rostlinky nemusíte přihnojovat. S tím začněte, až se rozrostou a vyplní celou nádobuHnojivo nakupte tekuté do vody, nebo granulované, které se zapracuje do zeminy při výsadbě. Na balkonové truhlíky se mi osvědčilo hnojivo přidávané do zálivky. Muškátům zase nejvíce svědčí granulovaný kravinec. Velký výběr hnojiv mají v zahradnictvích, kde vám poradí s výběrem.

Výběr vhodných květin záleží na jejich budoucím umístění. Na každé světové straně se daří jiným. Jasně, můžete mít muškáty i na severní straně, ale pokvetou málo. Stejně tak fuchsie nepatří na přímé slunce, na jih. Na severní straně se bude dařit begoniím, fuchsiím, verbenám, na jihu pelargoniím, surfiniím, afrikánům, petuniím, karafiátům, dvojzubci. Na západní a východní straně se daří celkem všem běžným balkonovkám. Nejproblematičtější je jih. Tam, kde praží celý den slunce, se v horkém létě nedaří ani odolným muškátům.

Pro hezké kompaktní truhlíky se využívá sesazování různých druhů. Pozor na to, abyste sloučili rostlinky přibližně se stejnými nároky na zálivku a živiny. Hezká je kombinace převislé bacopy se vzpřímeným muškátem, břečťan s fuchsií. Hezky vypadají i pelargonie převislé se vzpřímenými, i když to už není optimální dvojice. Vzpřímené muškáty potřebují méně vody než jejich převislé příbuzné. Stačí každý druh do jiného květináče a ty pak vyskládat do truhlíků.

https://www.jaktak.cz/jak-osazet-zavesny-kosik-rady-tipy.html


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-osazet-predokenni-truhliky-rady-tipy.html