Jak upéct domácí kremrole | recept
Domácí kremrole | recept. Máte rádi kremrole? A také vás nebaví kupovat je v cukrárně draze? Podle našeho receptu si kremrole snadno upečete doma a navíc budete mít jistotu, že jsou skutečně čerstvé. Kremrole se většinou pečou z listového těsta, méně často z těsta máslového. Obě varianty jsou výborné. Listové těsto má ale výhodu, dá se koupit jako polotovar. Návod na listové těsto naleznete zde – Jak udělat domácí listové těsto, předpis na máslové těsto je uveden níže.
Co je potřeba
Na těsto:
- 500 g hladké mouky
- 150 g zakysané smetany
- 1 celé vejce
- 250 g másla
- špetka soli
Na sníh:
- 5 bílků
- 125 g krupicového cukru
- 125 g moučkového cukru
- 1 polévková lžíce octa
Krok 1
Ze všech uvedených surovin vypracujeme těsto, které necháme v chladu alespoň hodinu odpočinout. Jestliže se těsto špatně zpracovává, přidejte trochu smetany navíc.
Krok 2
Z odpočinutého těsta vyválejte plát a ten pomocí rádla rozdělte na pruhy. Pruhy namotejte na kovové trubičky, začněte namotávat od jejího užšího konce. Těsto vineme spirálovitě tak, aby se jeho okraje překrývaly. Konec těsta přitiskneme k trubičce a trubičku položíme touto stranou na plech. Trubičky potřeme žloutkem a upečeme v troubě při teplotě 200 °C. Po upečení užším koncem trubičky klepneme o podložku a hotová trubička sjede.
Krok 3
Vychladlé trubičky plníme ušlehanou šlehačkou nebo bílkovým sněhem. Bílkový sníh ušleháme z vaječných 5 bílků. Postupně do nich přidáváme nejprve krupicový a pak moučkový cukr. Když je sníh téměř tuhý, přidáme lžíci octa a šleháme do úplného zhoustnutí. Správně ušlehaný sníh se vytahuje do špiček. Tento sníh vydrží pevný až 4 dny, ale kremrole by se měly zkonzumovat dříve. Přeji dobrou chuť!