Co je potřeba

Tukový bochánek:

  • 150 g hladké mouky
  • 250 g másla

Vaječný bochánek:

  • 250 g hladké mouky
  • 7 polévkových lžic studené vody
  • 2 žloutky
  • špetka moučkového cukru a soli
  • 2 pol. lžíce octa
1

Nejprve si připravíme tukové těsto. Na vál prosijeme hladkou mouku a nakrájíme máslo na malé kousky. Máslo nesmí být moc měkké, těsto by se lepilo na ruce. Ruce si ochladíme ve studené vodě a studenýma rukama rychle vypracujeme těsto. Těsto upravte do tvaru čtverce a dejte ztuhnout do chladničky.

2

Jako další si připravíme vaječné těsto. Na vál si odvážíme mouku, přidáme sůl, cukr, vodu, ocet a žloutky. Vypracujeme vláčné těsto. Těsto nesmí být moc tuhé, aby se dalo dobře vyválet. Tuhost těsta je závislá na obsahu lepku v mouce, jeli těsto příliš hutné, přidejte vodu.

3

Vaječné těsto vyválíme na plát asi 2x větší než je tukový bochánek. Tukové těsto položíme na střed nakoso a rohy vaječného těsta přes něj přeložíme. Obrátíme spojem dolů a vyválíme plát asi 30 cm x 30 cm. Přeložte jej do obdélníku tak, aby protilehlé strany směřovaly do středu, znovu rozválejte a znovu přeložte z opačných stran. Těsto dejte na 30 minut zchladit.

4

Po zchladnutí opakujte válení a skládání ještě 2x. Těsta budou hezky po vrstvách spojená. Čím víc vrstev vytvoříte, tím více těsto při pečení lístkuje. Proto dodržte předepsaný postup. Listové těsto se peče při teplotách 230 °C. Povrch se potírá rozšlehaným žloutkem.

 

Tipy

Příprava těsta je náročná na čas. Proto je vhodné mít listové těsto připravené dopředu v mrazničce. V chladu vydrží 3 dny.

Autorská práva ZDE

Hodnocení

Vaše hodnocení: Žádné
5
Average: 5 (7 votes)