jaktak.cz

Jak pečovat o ruce a nehty s pomocí bylinek | rady a tipy

Složitost: Velmi lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 10 až 30 minut

Jak pečovat o ruce a nehty s pomocí bylinek | rady a tipy. Ruce jsou vizitkou člověka, a proto by o ně mělo být dostatečně pečováno. Pokud Vás trápí vysušené ruce či lámavé nehty, poradíme Vám, jak zlepšit jejich stav přírodní cestou. Následující řádky Vám nabídnou tipy, jak o svoje ruce a nehty pečovat s pomocí bylinek.

Co je potřeba

Viz další kroky

Krok 1

Ruce patří k nejvíce namáhaným a nejméně chráněným částem lidského těla. Zároveň jsou vystavovány největšímu množství chemikálií používaných pro každodenní úklid či v zaměstnání, dále také nepříznivému počasí, práci na zahradě apod. Pokožka rukou může být vysušná či odřená, popraskaná i ekzematická.

Krok 2

Jaké bylinky pokožce rukou pomohou?

Aloe vera – gel z aloe vera smíchaný s panenským olivovým olejem léčí vysušenou, odřenou či popálenou kůži a hojí rány, má také protiplísňové účinky.

Krok 3

Měsíček lékařský – měsíček hojí suchou a popraskanou pokožku, popáleniny, ekzémy a omrzliny. Je vhodný i pro velmi citlivou pokožku. Recept na náš měsíčkový krém naleznete zde: Jak zpracovat měsíček lékařský | Jak na domácí měsíčkový krém a olej.

Krok 4

Rakytník řešetlákovýrakytníkový olej má výrazné regenerační a antibakteriální schopnosti. Hojí popraskanou a vysušenou pokožku, popáleniny, omrzliny, alergie a některé typy ekzémů. Používá se 100% rakytníkový olej, který můžete zakoupit v lékárnách.

Rakytníkový olej si můžete vyrobit i doma, postup je následující: Nadrcené plody rakytníku zalijte stejným množstvím kvalitního nejlépe za studena lisovaného slunečnicového oleje a nechte týden louhovat na tmavém místě. Poté olej přeceďte a nalijte do čisté lahve. Tento olej má také spoustu účinných látek, i když se nejedná o vylisované plody rakytníku.

Krok 5

Nehty bývají často lámavé, roztřepené nebo plné bílých skvrnek či rýh. Co to značí? Lámavé nehty jsou způsobeny nedostatkem vitamínu D a minerálů, zejména železa, hořčíku, vápníku, mědi, zinku a křemíku. Vitamín D čerpáme ze slunce, dalším zdrojem jsou tučné ryby a rybí tuk. V případě skvrnek a rýh (které vznikají kvůli zraněním) Vám pomohou vitamíny skupiny B, vitamín A a C, kyselina listová, vápník, hořčík a zinek. Dopřejte si mořské plody, ryby, játra, žloutky, dostatek ovoce a zeleniny, luštěniny, klíčky a semínka.

Krok 6

A jaké bylinky jsou vhodné pro péči o nehty?

Lichořeřišnice většítinktura z lichořeřišnice je vhodná na potírání záděr okolo nehtů. Připravíme ji tak, že listy, květy i semena lichořeřišnice nakrájíme na drobné kousky, vložíme je do sklenice a zalijeme je vodkou nebo slivovicí. Sklenici protřepáváme každý den a měsíc louhujeme. Poté tinkturu scedíme, přelijeme ji do čisté lahve a skladujeme na temném místě.

Krok 7

Přeslička rolní – přeslička obsahuje křemík, jehož nedostatek způsobuje lámavost nehtů. Užívá se ve formě čaje. Lžičku sušené přesličky zalijte 250 ml vroucí vody, nechte 15 minut vylouhovat a sceďte jej. Čaj pijte 1-2x denně. Čaj z přesličky se nedoporučuje užívat dlouhodobě.

Krok 8

Pro přípravu čajové směsi pro krásné a zdravé nehty budete potřebovat:

  • 1 lžičku přesličky rolní
  • 1 lžičku kopřivy
  • 1 lžičku pýru
  • 1 lžičku měsíčku

Bylinky zalijeme 300 ml vroucí vody a necháme je 10 minut vyluhovat. Čaj pijeme 1-2x denně po dobu 6 týdnů.

Krok 9

Zkuste také výživnou nehtovou koupel s levandulí: 200 ml podmáslí smícháme se 4 kapkami éterického oleje levandule a do tekutiny ponoříme prsty na 10 minut.

  • Na nehty výborně působí včelí vosk, vetřete jej do celé plochy nehtu, včelí vosk dodá nehtům lesk a chrání je před vnějšími vlivy.
  • Skvělé regenerační účinky má také mandlovo-medový zábal. Smíchejte 2 lžíce mandlového oleje se lžící medu, směs naneste na ruce, navlékněte si bavlněné rukavice a nechte zábal působit přes noc.
  • Při sběru přesličky pozor, je třeba sbírat opravdu jen přesličku rolní, jelikož další druhy přesličky jsou jedovaté!
  • Užití bylin doporučujeme konzultovat se svým ošetřujícím lékařem, obzvláště pak užíváte-li nějaké léky.
  • Bylinky se nedoporučují užívat dlouhodobě.
  • Ověřte si, že netrpíte alergií na žádnou ze složek, které jsou obsaženy v podomácku připravené péči o Vaše ruce a nehty.
  • Tento článek má pouze informativní charakter a nenahrazuje lékařskou péči.

Tento článek a jeho jednotlivé body mají pouze informativní charakter. Společnost Solex Services s.r.o. neručí a není odpovědná za škody vzniklé užitím informací (částečným nebo úplným), které jsou uvedeny v článku. Zároveň společnost neručí a není odpovědna za škody vzniklé užitím informací (úplných nebo částečných) obsažených v článku třetí osobou.

 


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-pecovat-o-ruce-nehty-s-pomoci-bylinek-rady-tipy.html