Jak připravit bifteky z mletého masa na grilu na řecký způsob?
Řecko je velmi oblíbenou destinací nejen našinců, ale i turistů z celého světa. Jestliže zde rádi jezdíte, určitě jste si zamilovali i tamní kuchyni. Nemusíte přitom přímo do Řecka, abyste si řecké pokrmy připravili. Stačí mít kvalitní a správné suroviny, recept neošidit a můžete se i na zahradě v ČR těšit s výtečného řeckého pokrmu. A my si právě teď pomyslně připravíme řecké bifteky na grilu z mletého masa.
Co je potřeba
- 800 g mletého masa namíchaného (hovězí s vepřovým)
- 1 velké rajče
- hrst nakrájené petrželové natě
- Velká cibule
- Rohlík nebo 3 plátky veky
- 1 dcl červeného vína
- 1 lžíce červeného vinného octa
- Vajíčko
- 3 lžíce olivového oleje
- Sůl, tymián, mletý pepř
- Strouhanka
Postup
Začneme tím, že namočíme do vína plátky veky nebo rohlík, aby měli čas nabobtnat. Pak nakrájíme cibuli najemno a do zesklovatění osmahneme na pánvi a olivovém oleji. Pak cibuli odstavíme, přendáme do misky a necháme vychladnout.
Než se cibulka osmahne, můžeme rozpůlit rajče a ze strany řezu jej nastrouhat na hrubém struhadle. Slupku, která nám zůstane v dlani, do pokrmu nedáváme.
Následně smícháme maso, se solí, pepřem, cibulkou a nasekanou petrželovou natí a mícháme dostatečně dlouho, aby se vše hezky spojilo a promíchalo. Pak přidáme rajče, namočené pečivo a vajíčko. Nakonec přidáme tymián a oregano, přidáme červený vinný ocet a olivový olej a promícháme. Pokud je směs řídká, stačí přisypat trochu strouhanky.
Jakmile se nám konzistence masové směsi líbí, uděláme z ní středně velké kuličky a dáme je přikryté fólií na hodinu odpočinout do ledničky.
Pak už nezbývá, než vytvarovat z kuliček placičky o síle cca 2cm, tedy krásné bifteky a na grilu je ugrilovat. Nejsnadnější je to asi na plotýnkovém grilu, kdy maso přikropíte z obou stran a necháte propéct. Pracujeme při teplotě 190 °C a každá várka bifteků vám zabere asi 10 min. Nejlepší je maso „načít“ a podívat se dovnitř, zda je biftek hotový.
Diskuze k článku