Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit bifteky z mletého masa na grilu na řecký způsob?

Řecko je velmi oblíbenou destinací nejen našinců, ale i turistů z celého světa. Jestliže zde rádi jezdíte, určitě jste si zamilovali i tamní kuchyni. Nemusíte přitom přímo do Řecka, abyste si řecké pokrmy připravili. Stačí mít kvalitní a správné suroviny, recept neošidit a můžete se i na zahradě v ČR těšit s výtečného řeckého pokrmu. A my si právě teď pomyslně připravíme řecké bifteky na grilu z mletého masa.

Co je potřeba

  • 800 g mletého masa namíchaného (hovězí s vepřovým)
  • 1 velké rajče
  • hrst nakrájené petrželové natě
  • Velká cibule
  • Rohlík nebo 3 plátky veky
  • 1 dcl červeného vína
  • 1 lžíce červeného vinného octa
  • Vajíčko
  • 3 lžíce olivového oleje
  • Sůl, tymián, mletý pepř
  • Strouhanka

Postup

Začneme tím, že namočíme do vína plátky veky nebo rohlík, aby měli čas nabobtnat. Pak nakrájíme cibuli najemno a do zesklovatění osmahneme na pánvi a olivovém oleji. Pak cibuli odstavíme, přendáme do misky a necháme vychladnout.

Než se cibulka osmahne, můžeme rozpůlit rajče a ze strany řezu jej nastrouhat na hrubém struhadle. Slupku, která nám zůstane v dlani, do pokrmu nedáváme.

Následně smícháme maso, se solí, pepřem, cibulkou a nasekanou petrželovou natí a mícháme dostatečně dlouho, aby se vše hezky spojilo a promíchalo. Pak přidáme rajče, namočené pečivo a vajíčko. Nakonec přidáme tymián a oregano, přidáme červený vinný ocet a olivový olej a promícháme. Pokud je směs řídká, stačí přisypat trochu strouhanky.

Jakmile se nám konzistence masové směsi líbí, uděláme z ní středně velké kuličky a dáme je přikryté fólií na hodinu odpočinout do ledničky.

Pak už nezbývá, než vytvarovat z kuliček placičky o síle cca 2cm, tedy krásné bifteky a na grilu je ugrilovat. Nejsnadnější je to asi na plotýnkovém grilu, kdy maso přikropíte z obou stran a necháte propéct. Pracujeme při teplotě 190 °C a každá várka bifteků vám zabere asi 10 min. Nejlepší je maso „načít“ a podívat se dovnitř, zda je biftek hotový.

Autor: redakce
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak udělat musaku | recept
Jak udělat musaku | recept
Jak udělat musaku | recept. Řecká kuchyně je založena na čerstvých ingrediencích a značném množství zeleniny a bylinek. Pravá řecká musaka je toho důk…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.