Přejít k hlavnímu obsahu

Jak správně skladovat pečivo

Jak správně skladovat pečivo

Ačkoliv pečivo kupujeme neustále, většina lidí ho skladuje špatně. V první řadě je potřeba upozornit na to, že je potřeba kupovat pečivo vždy čerstvé. Je sice nevzhledné a nepříjemné sledovat promáčknuté rohlíky a chleby v obchodech, ale právě měkkostí nejsnadněji poznáme, jestli je pečivo opravdu čerstvé. Správným skladováním pečiva lze přispět nejen k delší měkkosti, ale také zdravotní nezávadnosti. Jak tedy správně skladovat pečivo v domácnosti?

1

V obchodě

Již v obchodě máte obvykle možnost výběru z již zabaleného pečiva a pečiva čerstvého. Pokud vybíráte čerstvé pečivo a máte na výběr mezi papírovým a igelitovým sáčkem, tak výběr závisí na spotřebě. Ne každý obchod papírové sáčky nabízí, ale pokud si je vyberete, tak do nich ukládejte pouze pečivo, které v ten daný den, nebo den následující, spotřebujete. Papírové sáčky špatně těsní a jsou nevhodné především pro světlé pšeničné pečivo.

2

Skladování chlebů

Chléb je v nejlepší formě čerstvý a takový nám může přijít až prvních 48 hodin. Nejčastější chybou skladování chlebů je umísťování do igelitových sáčků. Zde se velmi rychle vyvíjí růst plísní a chléb je velmi brzy závadný. Na chléb si pořiďte plátěný sáček nebo tašku, kterou uzavřete a umístíte do chlebníku. Látka nebo plátěný materiál umožní chlebu dýchat, ale i pomaleji tvrdnout.

3

Skladování rohlíků

Rohlíky, a většinu ostatního pečiva, skladujeme v igelitových sáčcích, které pečlivě uzavřeme. Pokud skladujete více druhů pečiva, tak vždy odděleně, nikdy ne společně. Každý druh těsta má jinou trvanlivost a v případě vzniku plísní se velmi rychle rozšíří i na ostatní pečivo.

4

Mrazák

Zcela ideální je skladování v mrazáku, dokonce i po několika měsících si lze dopřát chutný chléb a jiné pečivo. Při skladování v mrazáku ho musíte ovšem umístit do igelitového sáčku, který je vzduchotěsně uzavřen.

5

Lednice

Lednici se vyhýbejte, do ní pečivo nikdy nepatří, jedině hotové chlebíčky nebo připravená večeře s pečivem, ale nikdy se nespoléhejte na delší uchovávání. V lednici je mnoho bakterií a také nedostatečný mráz. Pečivo provlhne, nasákne aroma ostatních potravin a nebude chutné.

6

Krájené pečivo

Pokud kupujete krájené pečivo, tak jedině k okamžité spotřebě, v jiných případech ho nikdy nekupujte. Díky rozkrájení se dostane vzduch mezi všechny póry a pečivo ztvrdne mnohokrát rychleji. Výskyt plísní je u krájeného pečiva nejčastější, kupujte ho pouze tehdy, když je to nezbytně nutné.

Zatím žádné komentáře. Buďte první!

Další zajímavé články

Jak zpracovat starý chleba | recepty
Návody a recepty na zpracování starého chleba. Chleba není tak levný, abychom nesnědené kousky házeli do odpadu. A to ani tehdy, když je chleba ztvrdl…
Jak zazimovat muškáty
Víte, jak zazimovat muškáty? Muškáty (nebo také pelargonie) jsou víceleté rostliny, které jsou díky svým krásným bohatým květům hojně používány na ozd…
Jak odvzdušnit topení
Říká se, že topení je srdcem domu. A jako se musíte dobře starat o své srdce, měli byste se také starat o topení (radiátor). Součástí této péče je i o…
Jak zužitkovat zbytky jídla v kuchyni
Téměř v každé domácnosti, kde se vaří, zůstávají nějaké zbytky jídla. Pokud nám jídlo chutná, není problém, abychom si jej dali ještě druhý den. Jsou…