Přejít k hlavnímu obsahu

Jak zpracovat květy černého bezu | nové recepty

květy černého bezu v košíku

Černý bez (Sambucus nigra) patří mezi nejznámější a nejoblíbenější plané rostliny s nespočetnými možnostmi využití. Všechny části rostliny jsou léčivé a uplatňují se v homeopatii, fytoterapii, kosmetice a alternativní medicíně. Z bezových květů a plodů – bezinek – se v mnoha domácnostech vyrábějí sirupy, želé, kompoty, víno, ochucené octy. Čerstvé květy se také obalují v těstíčku a smaží. Tomuto staročeskému pokrmu se někde ještě dnes říká kosmatice.

Receptů a návodů, jak využít černý bez, naleznete na našich stránkách mnoho. Do dnešního článku jsme zařadili nové nápady a věříme, že si mezi nimi vyberete.

Stručně o černém bezu

Černý bez najdete téměř všude. O jeho rozšíření se starají ptáci, pro které jsou zralé bezinky neodolatelnou pochoutkou. Je to vysoký rozvětvený keř, který může v dobrých podmínkách dosáhnout výšky až 10 m. Obvykle začíná kvést na konci května a kvete celý červen. Květy jsou krémově bílé uspořádané ve vrcholičnatých latách. Květy silně voní, někomu je vůně příjemná a někomu ne. Plody jsou malé, kulaté peckovice černé barvy, dozrávající koncem srpna. Čerstvé bezinky jsou mírně jedovaté, působí projímavě. Tepelná úprava či sušení škodlivé látky neutralizuje. Jedovaté jsou i kůra, kořeny a listy keře.

Květy i plody na výrobu domácích specialit trhejte v čistém prostředí ze zdravého keře. Pokud potřebujete více květů, sklízejte je z několika keřů. Černý bez vytvoří plody nejvýše ze dvou třetin svých květů, takže nemusíte mít výčitky a trochu si natrhejte, keři neublížíte a i tak zbyde dost pro ptactvo.

keř černého bezu

Bezové „šampaňské“

Co budete potřebovat:

  • 4,5 l vody
  • 570 g krupicového cukru
  • 15 velkých květů černého bezu
  • 1 citron
  • 2 lžíce bílého vinného octa

Pracovní postup:

  1. Vodu převařte, nasypte do ní cukr a míchejte dokud se cukr nerozpustí. Sejměte z plotýnky.
  2. Přidejte květy bezu, na plátky nakrájený citron, vinný ocet a promíchejte. Zakryjte víkem a nechte týden stát.
  3. Denně míchejte. Působením divokých kvasinek by obsah kbelíku měl začít kvasit asi za 4 dny (záleží na teplotě). Pokud se kvašení nepodaří nastartovat, přidejte balíček koupených šampaňských kvasinek (seženete v e-shopech)
  4. Po týdnu víno přeceďte přes plátno do velké nádoby, přikryjte vlhkou utěrkou a nechte několik hodin stát, aby se usadil sediment.
  5. Naplňte do lahví s uzávěrem a nechte ještě týden stát.

Víno musíte kontrolovat a podle potřeby povolit uzávěr, aby unikl tlak, láhev by mohla explodovat (jako třeba burčák, zacházejte s bezinkovým vínem stejně).

Pijte vychlazené a rychle spotřebujte.

černý bez nápoj ve sklenici

Likér z květů černého bezu

Co budete potřebovat:

  • 1 l vodky nebo ginu
  • 20 velkých květů černého bezu
  • 1 citron
  • 125 g cukru

Pracovní postup:

  1. Květy vložte do uzavíratelné nádoby, přidejte cukr a tence oloupanou citronovou kůru.
  2. Zalijte lihovinou, uzavřete víčkem a vše protřepejte.
  3. Denně po dobu dvou týdnů protřepávejte vždy, když si vzpomenete.
  4. Pak uložte na tmavé a chladné místo (sklep) na 2 měsíce. 
  5. Po uplynutí doby sceďte a nalijte do lahví.

Likér má velice příjemnou jemnou chuť. Podávejte chlazený.

květ černého bezu a citrony

Bezové želé ze sirupu z květů

Co budete potřebovat:

Na sirup:

  • 400 g moučkového cukru
  • 400 ml vody
  • 10 velkých bezových květů

Na želé:

  • 40 g moučkového cukru
  • 4 g pektinu
  • 1 g kyseliny citronové
  • moučkový cukr na obalení
  • olej s neutrální chutí na formu

Pracovní postup:

  1. Vodu s cukrem přiveďte k varu a přidejte bezové květy, ihned odstavte.
  2. Zakryjte poklicí a nechte stát 24 hodin v chladu.
  3. Přeceďte a květy vymačkejte.
  4. Smíchejte cukr a pektin.
  5. Bezový sirup uveďte do varu.
  6. Do vroucího sirupu nasypte směs cukru a pektinu a povařte 5 minut.
  7. Přidejte kyselinu citronovou a ještě vařte 2 minuty.
  8. Směs nalijte do olejem potřeného pekáčku s vyššími okraji.
  9. Nechte dokonale ztuhnout při pokojové teplotě.
  10. Krájejte na kostky a obalujte v moučkovém cukru.

Želé s příjemnou chutí bude chutnat hlavně dětem, ale ani dospělí jím nepohrdnou.

sirup z černého bezu květy

Jogurt s příchutí bezových květů

Co budete potřebovat:

  • 1 l plnotučného mléka
  • 15 bezových květů
  • 6 lžiček bílého jogurtu s aktivní kulturou (živé jogurty)

Pracovní postup:

  1. Z bezových květů odstraňte všechny zelené stopky, vezměte si na pomoc nůžky a půjde to rychle.
  2. Květy vložte do nádoby, zalijte mlékem, zakryjte poklicí a nechte je louhovat 24 h v chladničce.
  3. Mléko s květy pomalu zahřívejte k bodu varu, občas ho promíchejte. Jakmile začne vřít, sejměte z plotýnky a ochlaďte na 45 °C.
  4. Přeceďte přes jemné síto nebo plátno a květy vymačkejte.
  5. Rozdělte mléko na 6 porcí do čistých skleniček.
  6. Do každé sklenice přidejte bílý jogurt, dobře ho promíchejte, aby se rozpustil a sklenice dejte do teplé trouby nastavené na 50 °C.

Po 5 hodinách vyzkoušejte, zda-li vám hustota jogurtu vyhovuje. Pokud chcete hustější, nechte ho v troubě déle. Skleničky s jogurtem uchovávejte v chladničce.

Tento krémový a lahodný bezový jogurt vás překvapí lahodnou chutí. Vydrží 10 dní v chladničce.

Ještě hustější jogurt vyrobíte tak, že hotový jogurt necháte vykapat přes jemné plátno v chladničce přes noc. Syrovátku, která vyteče, můžete vypít.

domácí jogurt s bezovými květy

Tipy

https://www.jaktak.cz/jak-vyuzit-cerny-bez-v-kosmetice.html

https://www.jaktak.cz/jak-pripravit-zele-dzem-z-kvetu-cerneho-bezu-recept.html

https://www.jaktak.cz/jak-vyrobit-vyuzit-mast-z-cerneho-bezu.html

https://www.staroceskerecepty.cz/jak-udelat-limonadu-z-cerstvych-bezovych-kvetu-recept-na-bylinny-napoj.html

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak připravit Boží milosti | recept
Jak připravit boží milosti | recept
Jak připravit boží milosti | recept. Boží milosti jsou staré obřadní pečivo, které se peklo o masopustu, svatbách, Velikonocích nebo Vánocích. Receptu…
meruňky na stromě
Jak zpracovat meruňky | oblíbené recepty
Začátek prázdnin je spojený s jahodami, třešněmi, borůvkami a prvními ranými odrůdami meruněk. Pro mnoho z nás jsou meruňky tím nejlepším ovocem pod s…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.