jaktak.cz

Jak uskladnit zeleninu do polévky | recept na zeleninu v soli

Složitost: Velmi lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 10 až 30 minut

Jak uskladnit zeleninu do polévky | recept na zeleninu v soli. Existuje mnoho způsobů, jak uskladnit úrodu kořenové zeleniny a dalších druhů zeleniny vhodných pro přípravu polévky. Kořenovou zeleninu můžete přes zimu snadno uchovat v bednách s pískem, dá se však samozřejmě také zamrazit (více se dozvíte zde: Jak správně zmrazit zeleninu) či usušit (recept na domácí ochucovadlo: Jak udělat domácí vegetu | recept na domácí ochucovadlo). V následujícím článku naleznete návod, jak uskladnit zeleninu do polévky naloženou v soli.

Co je potřeba

  • 1 kg očištěné zeleniny
  • 200 g mořské či himalájské soli
  • čerstvé bylinky
  • čisté skleničky a víčka

Krok 1

Následující postup je vhodný nejen pro kořenovou zeleninu (např. mrkev, petržel, celer, pastinák, řepu apod.). Přidat můžete také další druhy vhodné pro přípravu polévky – např. brokolici, květák, kapustu, kedluben, řapíkatý celer, hrášek, pórek, cibuli, česnek atd. Použijte klidně i celerovou, mrkvovou či petrželovou nať a čerstvé bylinky (do polévky se hodí zejména petrželka, libeček, smil italský, do některých polévek pak i kopr).

Krok 2

Postup je velmi jednoduchý: Očištěnou a důkladně omytou zeleninu nastrouháme nahrubo, případně pokrájíme na malé kousky (nejsnazší je použít elektrický sekáček či krouhač), v míse ji poté důkladně promícháme se solí a nasekanými bylinkami.

Krok 3

Směsí následně plníme čisté zavařovací skleničky a zeleninu do nich důkladně vmačkáme. Nakonec skleničky zavíčkujeme a uložíme je na chladném a tmavém místě, kde nám zelenina vydrží po celou zimu. Takto naloženou zeleninu lze použít pro přípravu vývarů, zeleninových i luštěninových polévek. Postačí pouze pár lžic zeleninové směsi.

  • Zelenina nakládaná v soli se dá použít nejen do polévky, ale také do různých omáček, pod maso apod.
  • Pokud byste chtěli trvanlivost prodloužit, je možné zeleninu ve skleničkách zavařit.

Směs je velmi slaná, proto je třeba dát při přípravě polévky pozor, abychom ji nepřesolili.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-uskladnit-zeleninu-do-polevky-recept-na-zeleninu-v-soli.html