Přejít k hlavnímu obsahu

Jak udělat domácí vegetu | recept na domácí ochucovadlo

Domácí vegeta | recept na domácí ochucovadlo. K dochucení polévek, omáček, pokrmů čínské kuchyně a jiných jídel často sáhneme po průmyslově vyráběné ochucovací směsi. Kromě sušené zeleniny však tyto výrobky obsahují přísady, kterým se někteří rádi vyhnou. Řešením, které vám nabízím, je výroba vlastního ochucovadla, které vyjde mnohem levněji a troufám si tvrdit, že i lépe voní a chutná. Nejlepší doba na přípravu domácí vegety je právě teď, kdy je dostatek všech druhů zeleniny. 

Co je potřeba

  • 1 kg mrkve
  • 1 kg petržele
  • 1/2 kg cibule
  • 1/2 kg celeru
  • 1/4 kg kapusty nebo póru
  • 1/2 kg kedlubnu
  • 2 palice česneku
  • 1 kg soli
  • 1 sáček kurkumy (50 g)
  • zelené bylinky dle vlastního uvážení
1

Všechnu potřebnou zeleninu omyjte a očistěte. Mrkev a petržel vydrhněte kartáčkem. Na sušení vybírejte zeleninu zcela zdravou, nepoužívejte ani tu, ze které jste odstranili nahnilé části. Všechna zelenina musí být dokonale čistá. 

2

Veškerou zeleninu nastrouhejte pomocí kuchyňských pomůcek na co nejjemnější nudličky. Můžete ji též umlít na masovém strojku. Záleží na vás, co upřednostníte.

3

Do umleté nebo ustrouhané směsi přidejte kurkumu a sůl. Já používám mořskou sůl smíchanou s himalájskou (proto ta růžová barva). Klasická kamenná sůl plně dostačuje a jejím přidáním chybu neuděláte. Kurkuma dodá směsi krásnou barvu a navíc, kromě jiných pozitivních účinků na lidský organismus, příznivě ovlivňuje trávení. Zeleninu, sůl a koření rukama zlehka promíchejte. Moc nemačkejte, aby se zbytečně neuvolnila šťáva ze zeleniny.

4

Zeleninovou směs rozložte v nepříliš vysoké vrstvě do sušičky ovoce a usušte. Nevlastníte-li sušičku ovoce, vyložte plech papírem na pečení, na něj navrstvěte zeleninu a sušte v troubě při pootevřených dvířkách. Zeleninu v sušičce i troubě během sušení občas promíchejte.

5

Základní směs ochuťte zelenými bylinkami podle chuti a dostupných druhů. Hodí se nať petržele, celeru, libečku, tymián, dobromysl, rozmarýn, mateřídouška, pažitka. Zelené bylinky vložte do trouby či sušičky téměř před koncem sušení. Jemné lístky jsou usušené velmi rychle. Kdybyste bylinky sušili se zeleninou společně od začátku, ztratily by svoji vůni (vyzkoušeno).

6

Usušenou drť můžete rozmixovat nebo protlačit kovovým sítkem. Ze sítka bude hrubší, mixovaná bude jemnější. Bylinky rozdrobte v ruce a hotovou domácí vegetu naposledy promíchejte, aby se bylinky rovnoměrně rozptýlily.

7

Plňte do skleniček, které můžete pevně uzavřít. Sušené bylinky ve skleničkách s netěsnícím uzávěrem vlhnou. Uchovávejte v temnu. Přípravek vydrží v nezměněné jakosti více než rok a stále si zachovává svoji vůni.

Autor: Mirka K. | Zobrazit autorská práva

Foto archiv Mirky K.

Hodnocení

Mirko děkuji, budu to dělat v sobotu - to už nemá být vedro a na trhu nebude zelenina ovadlá Hezký den

Mirka K. | Út, 08/21/2018 - 10:42

Dobrý den, určitě není, záleží jak budete směs používat. Já ji přidávám do omáček, vývarů a již dále nesolím. Ať se vám zelenina podaří!

ludena (neověřeno) | Út, 08/21/2018 - 03:12

zdravím - když dám poloviční dávku soli - je to na závadu ?

Další zajímavé články

Dýňové chilli | recept. Dýňové chilli je na naše poměry neobvyklé jídlo. Skládá se pouze ze zeleniny a je tudíž vhodné i pro vegetariány. Doporučuji h…