jaktak.cz

Jak zapéct těstoviny s houbami a slaninou

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Z vycházky už si v tuto dobu, máte-li štěstí, můžete přinést čerstvé houby. Mezi nejznámější druhy rostoucí na jaře patří kromě jiných i Závojenka podtrnka a Čirůvka májovka. A právě tyto houby se  hodí na jídlo, které si můžete podle našeho receptu uvařit. Připomínám pro jistotu – houby sbírejte jen tehdy, jestliže je bezpečně poznáte. A pro ty, kteří si nejsou jistí, mám dobrou zprávu. Pokrm se dá připravit i z jiných pevnějších druhů, např. klouzků, holubinek a žampionů.

Využijte náš atlas hub:

Co je potřeba

  • 1 sáček těstovin (fleky 500 g)
  • 300 g čerstvých hub
  • 150 g anglické slaniny
  • 3 vejce
  • 100 g tvrdého sýra
  • 1 cibule
  • sůl
  • mletý černý pepř
  • petrželová nať
  • sádlo nebo ghí (přepuštěné máslo)

Krok 1

Houby pečlivě očistěte a nakrájejte na kousky. Kostičky cibule osmahněte na malém množství tuku a přidejte pokrájené houby. Zakryjte poklicí, z hub se uvolní voda, pak poklici sejměte a vodu nechte odpařit.

Krok 2

Prorostlou anglickou slaninu nakrájejte na drobné kousky a vložte do studené pánve. Pomalu zahřívejte, aby se vypražil tuk. Opraženou slaninu i s tukem vmíchejte k dušeným houbám na cibulce. Směs osolte, okořeňte mletým pepřem a petrželovou natí.

Krok 3

Zapékací nádobu nebo pekáček potřete tukem. Rozložte do něj polovinu těstovin uvařených podle návodu na obalu. Na vrstvu těstovin rozetřete připravenou houbovou směs. Přikryjte druhou polovinou těstovin.

Krok 4

Rozšlehejte 3 vejce a rovnoměrně jimi zalejte obsah pekáčku. Závěrem celý povrch posypte vrstvou strouhaného sýra. Stačí obyčejný Eidam.

Krok 5

Zapékejte v troubě při 200 °C asi po dobu 25 minut. Povrch musí lehce zezlátnout. Podávejte se zeleninovým salátem.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-zapect-testoviny-s-houbami-slaninou.html