jaktak.cz

Jak vyškvařit sádlo v domácí pekárně | návod

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak vyškvařit sádlo v domácí pekárně | návod. Doma vyškvařené sádlo se ani zdaleka nemůže rovnat koupenému v obchodě. Je mnohem chutnější, bělejší a i konzistence je trochu jiná. O tom, zdali je sádlo vhodným tukem k vaření, pečení nebo smažení se vedou časté diskuse s mnohdy protichůdnými závěry. Na jednom se ale odborníci shodnou – občas v malém množství zdravému člověku neuškodí. Škvaření sádla je zdlouhavé  a činnost je to nezáživná, proto jsem uvítala návod na ulehčení práce pomocí domácí pekárny. Postup a několik rad si můžete přečíst v následujících krocích.

Co je potřeba

  • syrové vepřové sádlo
  • domácí pekárna
  • síto
  • krabičky na sádlo a škvarky
  • alobal

Krok 1

Syrové sádlo nakrájejte na stejně velké kostky. Nejlepší škvarečky budou z kostek 0,5×0,5 cm. Nejsou ani velké, ani malé. Na jednu dávku budete potřebovat 750 g syrového sádla a na konci cyklu budou škvarky vypadat jako na úvodní fotografii.

Krok 2

Kostky vložte do nádoby v domácí pekárně, překryjte ji alobalem, aby nedošlo ke znečištění okénka pekárny a zapněte program marmeláda. Po skončení cyklu sádlo přefiltrujte přes síto a nechte škvarky okapat. K okamžité konzumaci škvarky osolte podle chuti. Zbytek nesolte a vychladlé uschovejte v uzavřené nádobě v chladničce. Můžete je přidat do různých pokrmů, třeba https://www.jaktak.cz/jak-upect-jednoduche-skvarkove-placicky-recept.html nebo i https://www.jaktak.cz/jak-upect-prvorepublikove-skvarkove-pracny-s-hrebickem-recept.html.

Sádlo je krásně světlé a škvarečky křupavé a stejnoměrně dozlatova zbarvené.

Krok 3

Jestliže budete sádlo škvařit ve větším množství, škvarky nebudou dost vypečené a křupavé. Na různých webech se doporučuje zapnou program ještě jednou a podle potřeby ho nechat běžet, dokud škvarky nebudou mít požadovanou barvu. Před tím než znovu zapnete program marmeláda se má část tekutého obsahu scedit.

Vyzkoušela jsem i tento postup. Sádlo z druhého cyklu už nebylo tak světlé a škvarky tak úhledné, některé se rozdrobily na malé kousíčky a při cezení tuku na sítu zbyla také část drti.

Krok 4

Další variantou je po ukončení programu v domácí pekárně obsah přecedit – sádlo bude prvotřídní –  a škvarky dodělat v hrnci na sporáku. Je to způsob, při kterém vám zůstanou celé škvarky, i když nebudou tak dokonalé, jako podle  prvního návodu.

Pokud hodně pečete škvarkové placky, ve druhém popsaném návodu slijte všechno sádlo a nechte program marmeláda běžet zhruba 25 minut. Získáte hrubou drť, která obsahuje ještě i dost tuku a výborně se proto hodí do těst – doporučuji zkušenějším kuchařkám, které si poradí a těsto umí zadělat i od oka.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-vyskvarit-sadlo-v-domaci-pekarne-navod.html