Přejít k hlavnímu obsahu

Jak upéct prvorepublikové škvarkové pracny s hřebíčkem | recept

Jak upéct prvorepublikové škvarkové pracny s hřebíčkem | recept. Pracny, které mají styl prvorepublikových Vánoc, kdy škvarkové cukroví hrálo prim. A věřte, že cukroví z výjimečné české speciality, kterou škvarky bezpochyby jsou, zachutná i v dnešní době. Zvláště pak v podobě oblíbeného vymačkávané cukroví, které navíc krásně voní.

Co je potřeba

Uvedené množství  postačí na tři silikonové plechy plné malých pracen

  • 100 g mletých škvarků
  • 90 g hladké mouky
  • 80 g moučkového cukru
  • 1 menší vajíčko
  • 50 g jemně mletých ořechů (nejlépe vlašských či lískových)
  • 30 g čokolády na vaření
  • ½ lžičky mletého hřebíčku
  • špetka soli

Na obalení:

  • 100 g moučkového cukru
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1 lžička mletého hřebíčku
1

Mleté škvarky v míse promíchejte s rozpuštěnou čokoládou.

2

Přisypte cukr, hřebíček a špetku soli.

3

Nakonec do směsi přidejte vajíčko, mouku a oříšky.

4

Vše důkladně a nejlépe rukou propracujte v krásně vláčné, nelepivé a mastnější těsto a nechejte v ledničce nejméně dvě hodiny odpočinout. Ideálně však přes noc.

5

Vychlazeným těstem vyplňte formičky. Silikonové není třeba vymazávat, ale pokud máte klasické plechové, raději je lehce vymažte.

6

Pečte v předem vyhřáté troubě při 170 ˚C (horkovzdušná trouba 150 ˚C) 20-25 minut.

7

V průběhu pečení promíchejte moučkový cukr, hřebíček a skořici a připravte si tak směs na obalení.

8

Upečené pracny nechejte malinko zchladnout a jakmile udržíte formičku v ruce, vyklepněte je, a ještě teplé  obalujte v připravené cukrové směsi.

Zcela vychladlé pracny uskladněte do vzduchotěsné nádoby a dopřejte jim několik dní na rozležení. Každé pracny, i tyto prvorepublikové, nejlépe chutnají proležené, kdy jsou hezky vláčné a provoněné.

Do těsta je výtečná i mléčná čokoláda, se kterou jsou pracny o něco jemnější a sladší.

 

Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články